Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova spitalele vor fi închise pe-un cap - bolnavii pot să moară și acasă

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu Praporșcic
Sergiu Praporșcic - Sputnik Moldova
Abonare
După ce acum câteva zile Ministerul Sănătății a anunțat că bolnavii necontagioși de tuberculoză vor fi tratați la domiciliu, iată că acum același Minister declară că și persoanele cu maladii psihice vor fi tratate la locul de trai

Nu e o glumă, 1 aprilie a trecut. În data de 4 aprilie, Ministerul Sănătății ne-a anunțat pe site-ul său că "numărul bolnavilor de tuberculoză spitalizați va fi redus cu 50 la sută în anul 2018". Deci, nu a tuturor bolnavilor de tuberculoză, ci doar a celor spitalizați. Adică, pur și simplu, oamenii vor fi trimiși să se trateze acasă. Mai mult, responsabilii din Sănătate ne anunță că "în același timp, pacienții vor fi tratați în spitale maximum 30 de zile, și nu 66 cum este în prezent".

oameni люди - Sputnik Moldova
Atenție: În Moldova bolnavii de tuberculoză vor fi tratați la domiciliu

Este de notat faptul că aceste obiective nu aparțin autorităților de la Chișinău, ele au fost impuse din afară. O recunosc chiar cei care au scris respectivul comunicat de presă: "Aceștia sunt indicatorii pe care țara noastră s-a angajat să-i pună în aplicare în cadrul Proiectului Regional de Fortificare a Sistemelor de Sănătate pentru Controlul Efectiv al Tuberculozei în Regiunea Europei de Est și Asiei Centrale (TB-REP)", scriu aceștia.

Mai precizăm aici că TB-REP este un proiect implementat în 11 țări și este finanțat de Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei.
Nu sunt adeptul teoriei conspirației, dar lucrul acesta, adică trimiterea bolnavilor de tuberculoză să se trateze acasă, este mai mult decât dubios. Mai ales că numărul lor este extrem de mare. Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, doar anul trecut, în Republica Moldova, au fost spitalizați peste 2700 de bolnavi de tuberculoză.

La depărtare de doar o zi din data când a anunțat că jumătate dintre bolnavii de tuberculoză vor fi trimiși să se trateze acasă, în data de 5 aprilie, Ministerul Sănătății ne anunță că același lucru se va întâmpla și cu cei care suferă de maladii psihice.

первый звонок - Sputnik Moldova
Moldova rămâne fără populație, iar politicienii inventează probleme și soluții

Și anume, până în anul 2021, în Republica Moldova urmează să fie create centre de sănătate mintală la nivel național.

"Crearea centrelor comunitare va permite reducerea numărului bolnavilor spitalizați cu 50 la sută. În acest scop, în instituțiile medicale din raioane vor activa echipe multidisciplinare de medici, care vor oferi servicii terapeutice și de reabilitare. În același timp, pacienții vor fi asistați la domiciliu și monitorizați", afirmă responsabilii din Sănătate.

Și iară, bolnavii sunt trimiși acasă iar spitalele închise, deși în Republica Moldova, conform statisticilor oficiale, sunt înregistrate 150.843 de persoane cu patologii mintale, dintre care peste opt la sută sunt copii. În același timp, în țară activează 36 de centre comunitare de sănătate mintală.

Toate explicațiile celor de la Ministerul Sănătății că respectivele reforme vor conduce la îmbunătățirea situației, la creșterea numărului persoanele care vor fi tratate sunt doar vorbe care au menirea să camufleze dezastru în care a ajuns statul Republica Moldova. Și anume, el nu mai este în stare să asigure banii necesari pentru sănătate și autoritățile, pur și simplu, închid spitalele și-i trimit pe bolnavi acasă să se descurce fiecare cum poate. Dar dacă nu poate să se descurce — atunci să moară.

Nu știu ce răspuns au guvernanții noștri pentru cei care îi vor întreba la ce servește, la ce ne mai trebuie acest stat dacă nu-și asumă nici măcar formal responsabilitatea de-ai trata pe cei bolnavi de tuberculoză și pe cei cu afecțiuni psihice.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0