Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Atenție: În Moldova bolnavii de tuberculoză vor fi tratați la domiciliu

© Sputnikoameni люди
oameni люди - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile din medicină din țara noastră au decis că bolnavii necontagioși de tuberculoză vor putea să se trateze la locul de trai. Aceasta este o soluție agreată și de Organizația Mondială a sănătății

CHIȘINĂU, 05 apr — Sputnik. Numărul bolnavilor de tuberculoză spitalizați va fi redus cu 50 la sută în anul 2018, anunță serviciul de presă al Ministerului Sănătății. În același timp, pacienții vor fi tratați în spitale maximum 30 de zile, și nu 66 de zile, așa cum este în prezent. Aceștia sunt indicatorii pe care țara noastră s-a angajat să-i pună în aplicare în cadrul Proiectului Regional de Fortificare a Sistemelor de Sănătate pentru Controlul Efectiv al Tuberculozei în Regiunea Europei de Est și Asiei Centrale (TB-REP).

Spital - Sputnik Moldova
Tuberculoză la o grădiniță din Chișinău

Măsurile care urmează să fie întreprinse în scopul reducerii ratei și duratei spitalizării bolnavilor de tuberculoză au fost discutate de către reprezentanții Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ai organizațiilor neguvernamentale.

Soluția recomandată de OMS a fost aceea ca tratarea pacienților necontagioși să se realizeze la locul de trai. În acest sens, Organizația a invocat argumentul că, după două săptămâni de la inițierea tratamentului, bolnavul nu mai transmite bacilul Koch, care dezvoltă maladia. Astfel, pacienții pot administra medicamentele la domiciliu, sub supravegherea medicilor.

În acest scop, Ministerul Sănătăți va elabora noi indicatori de performanță pentru medicii de familie, responsabili de diagnosticarea precoce a maladiei.

Această măsură îi va determina să monitorizeze mai eficient bolnavii, dar și persoanele care riscă să contacteze infecția.

Totodată, OMS recomandă ca asistenții medicali și sociali să colaboreze în vederea identificării persoanelor care riscă să se îmbolnăvească de tuberculoză, prevenind în acest fel răspândirea acestei boli.

Amintim că, în Republica Moldova, anul trecut, au fost spitalizați peste 2700 de bolnavi de tuberculoză.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0