Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Depresia de primăvară: moft sau tulburare psihică

© Fotolia / NinaMalynaМолодой человек и девушка со смартфоном
Молодой человек и девушка со смартфоном - Sputnik Moldova
Abonare
Anxietatea şi depresia provocată de schimbarea anotimpurilor este de natură să afecteze considerabil viața omului, ducând la apariţia apară apatiei, senzațiilor de slăbiciune și neliniște

CHIȘINĂU, 1 apr — Sputnik. Percepem cu toţii schimbarea anotimpurilor ca pe o realitate inevitabilă. Totuşi, acet proces poate influenţa semnificativ starea psihologică a anumitor persoane, potrivit Sputnik Azerbaidjan.

Ieromonah Savatie Baștovoi - Sputnik Moldova
Un sfat practic de la ieromonahul Savatie Baștovoi ca să nu suferi de depresie

„Primăvara vine cu noi sentimente, cu noi senzații. Conștiința și organismul nostru care s-au obișnuit deja cu perioada rece a anului, de data aceasta trebuie să se acomodeze la un nou anotimp, trecând printro stări similare vremii de afară", spune psihologul Fegana Mehmangâz.

Potrivit acesteia, fenomenele naturale influențează diferit asupra organismului omului. De exemplu, pe unii lumina soarelui îi înviorează, iar alții, dimpotrivă, sunt cuprinși de oboseală, de o stare de lenevie. Același lucru se întâmplă, de regulă, atunci când plouă sau ninge. De obicei, ploaia le provoacă oamenilor o stare de melancolie, însă pe unii îi binedispune.

Influența schimbării anotimpurilor asupra stării oamenilor este legată de factorii biologici.

„Persoanele predispuse genetic suferă mai des de depresie de primăvară. La fiecare schimbare a anotimpului, organismul uman face eforturi pentru a se adapta la noile ritmuri psihosociale. În cazul unor oameni, ceasul biologic se obișnuiește greu cu noile condiții", susține psihologul.

Totodată, specialistul menționează că modificarea nivelului anumitor hormoni din sistemul endocrin (serotonina, melatonina), odată cu sosirea primăverii, generează o gândire depresivă. Printre cauzele depresiei de primăvară se numără anemia, lipsa de vitamine, precum și alți factori fiziologici și organici.

„În afară de aceasta, depresiile pot să apară și din motive psihologice, deși problemele de ordin personal pot duce la depresie nu doar primăvara, ci în oricare alt anotimp", a mai specificat psihologul.

Girls watch as penitents dressed as Roman empire's soldiers walk around the village during the Nuestro Padre Jesus Preso Holy Week procession in Puente Genil, Spain, Thursday, April 2, 2015 - Sputnik Moldova
Societate
Şi totuşi e primăvară. O şoferiţă în fustă mini repară troleibuzul "la înălţime"

De aceea, depresia de primăvară se poate manifesta în mod diferit. Omul este copleșit de o senzație de neliniște, iar tot ce-l înconjoară i se pare fără sens și astfel își pierde interesul pentru viață. Apar insomniile sau, invers, o somnolență excesivă; pierderea în greutate sau kilogramele în plus, hiperactivism sau apatie, lipsa energiei, sentimentul de culpabilitate.

Singura modalitate de a scăpa de depresia de primăvară este somnul sănătos. Culcatul devreme și sculatul de dimineață ne ajută să învingem oboseala și a stresul.

În plus, este bine de consumat multe lichide, să reducem ori chiar să renunţăm la fumat, la cafea și băuturi alcoolice şi să adoptăm un mod sănătos de viață.

De asemenea, plimbările în aer liber, razele calde ale soarelui de primăvară ajută să trecem mai uşor peste depresia de primăvară.

În cazul în care nu puteți scăpa singur de această afecțiune, consultați un psiholog. Nu lăsați să se agraveze situația.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0