Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Investițiile în Moldova au scăzut

© Sputnikденьги
деньги - Sputnik Moldova
Abonare
În ianuarie-iunie, în economia Moldovei s-au investit peste 6,3 miliarde lei.

CHIȘINĂU, 31 aug — Sputnik. În prima jumătate a acestui an, întreprinderile şi organizaţiile de toate tipurile de activităţi economice au realizat investiţii în active materiale în valoare de 6371,7 milioane de lei. Comparativ cu perioada respectivă a anului precedent, acest indicator a marcat o descreştere de 2,5%.

În ianuarie-iunie, investiţiile concentrate în lucrările de construcţii–montaj au însumat 2918,6 milioane de lei. Se constată micşorarea ponderii la lucrările de construcţii-montaj  şi la alte cheltuieli în total investiţii cu 0,9 puncte procentuale, respectiv 0,4 puncte procentuale. Cota-parte a investiţiilor în utilaje, maşini şi mijloace de transport  s-a majorat cu 1,3 puncte procentuale.

Контейнеры. Архив - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova înregistrează în continuare scăderi de exporturi şi importuri

Analiza structurii investiţionale pe forme de proprietate a arătat că agenţii economici şi persoanele fizice din sectorul privat au valorificat 3010,6 milioane de lei investiţii, sau  47,3% din total investiţii realizate. Comparativ cu  ianuarie-iunie  2014, acest volum s-a micşorat cu 4,1%.

Întreprinderilor din sectorul public le-au revenit 33,1% din investiţiile utilizate în total pe ţară, sau 2108,5 milioane de lei, în descreştere cu 2,4% faţă de nivelul înregistrat în ianuarie-iunie 2014.

Întreprinderilor mixte şi celor cu proprietate străină le-au revenit 18,5% din investiţiile utilizate în total pe ţară, sau cu 0,4 puncte procentuale mai mult faţă de realizările perioadei similare a anului trecut.

Pentru realizarea procesului investiţional au fost însuşite preponderent mijloacele proprii ale agenţilor economici şi populaţiei, care au constituit 4054,5 milioane de lei investiţii. Din contul surselor bugetare, au fost utilizate 767,3 milioane de lei. Ponderea mijloacelor investitorilor străini s-a majorat cu 2,3 puncte procentuale faţă de ianuarie–iunie 2014, constituind 6,4% în volumul total al investiţiilor utilizate.

Fluxul de știri
0