Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Băsescu este din nou cetățean al Republicii Moldova

© AFP 2024 / THIERRY CHARLIERTraian Băsescu
Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul președinte ale României Traian Băsescu este din nou cetățean al Republicii Moldova, după ce o instanță de la Chișinău a suspendat temporar decretul lui Igor Dodon prin care i-a retras cetățenia

CHIȘINĂU, 21 mart — Sputnik. Presa de la București scrie că decretul prin care Igor Dodon i-a retras cetăţenia moldovenească fostului preşedinte român Traian Băsescu a fost suspendat temporar printr-o decizie a Judecătoriei Chişinău.

Traian Băsescu Траян Бэсеску - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Băsescu l-a dat în judecată pe Dodon

Mediafax.ro citează un comunicat de presă semnat de Andrei Bivol, avocatul președintelui Traian Băsescu, prin care anunță că instanța moldovenească a primit în procedură cererea lui de chemare în judecată a președintelui moldovean, iar cauza va fi examinată în dată de 16 mai 2017.

"La 20 martie 2017, Judecătoria Chişinău a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea de chemare în judecată, a obligat pârâtul să prezinte referinţa şi probele în sprijinul acesteia până la 2 mai 2017, fixând primul termen de judecată pentru 16 mai 2017, ore 10:00. Şedinţa de judecată va avea loc în incinta Judecătoriei Chişinău (sediul central) biroul nr. 1, Str. N. Zelinschi 13, mun. Chişinău", potrivit unui comunicat de presă semnat de Andrei Bivol, avocatul președintelui Traian Băsescu.

Totodată, instanța de la Chişinău a suspendat decretul contestat de avocatul lui Băsescu în scopul prevenirii consecinţelor iremediabile care pot fi aduse reclamantului.

Колуммнист Нику Гончар - Sputnik Moldova
Hârșâitul politician Băsescu este pus pe fapte: gata să se mute la Chișinău

"În baza acestei încheieri, decretul preşedintelui Igor Dodon (nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017) încetează să mai producă efecte juridice până la soluționarea cauzei prin emiterea hotărârii judecătoreşti. Încheierea de suspendare produce efect imediat, dar poate fi contestată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău", susţine Andrei Bivol, în comunicatul de presă, care este citat de mediafax.ro.

În data de 31 ianuarie 2017, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a decis că cererea prin care Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Igor Dodon ține de competenţa Judecătoriei Chişinău.

Amintim că în data de 1 februarie 2017, avocatul lui Traian Băsescu a înaintat o cerere prealabilă lui Igor Dodon, prin care fostul președinte ale României a solicitat revocarea decretului nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei moldovenești ca fiind emis contrar legii.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0