Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Echinocțiul de primăvară - tradiții, obiceiuri și superstiții

© Sputnik / Владимир Сергеев / Accesați arhiva multimediaApus de soare, bicicliști
Apus de soare, bicicliști - Sputnik Moldova
Abonare
De astăzi ziua crește, iar noapte descrește, fapt ce determină un șir de schimbări majore în activitatea oamenilor.

CHIȘINĂU, 20 mart — Sputnik. A venit primăvara astronomică. Astăzi, 20 martie 2017, la ora 12.29, a avut loc echinocțiul de primăvară, moment din care începe creșterea duratei zilelor față de cele ale nopților.

A customer tries on a new Apple Watch in an Apple store in Sydney on April 10, 2015 - Sputnik Moldova
Pregătiți-vă să vă sculați mai devreme – în curând trecem la ora de vară

La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând către emisfera nordică, din cea sudică.

Primăvara din punct de vedere astronomic începe odată cu echinocțiul de primăvară și durează aproximativ 92 de zile. Este momentul în care Soarele, în mișcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Cu ocazia echinocțiului de primăvară ziua şi noaptea vor fi egale. Începând de la această dată, durata zilei, faţă de cea a nopţii, va fi în continuă creştere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară.

Descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul trebuie interpretat invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice.

Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova
Zece superstiții și concepții greșite despre Postul Mare

Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, șase luni.

În tradiția populară, această zi este perfectă pentru a scoate vitele afară, iar țăranii trebuie să pornească plugul și să înceapă munca câmpului. În această zi nu este bine să lenevești, dar este bine să grădinărești și să călătorești în natură.

Totodată este ziua în care poți să-ți scrii planurile pe o hârtie, pe care să o îngropi sub un trandafir. Dacă trandafirul înflorește repede, înseamnă că dorințele se vor îndeplini.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0