Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pregătiți-vă să vă sculați mai devreme – în curând trecem la ora de vară

© AFP 2024 / Peter Parks A customer tries on a new Apple Watch in an Apple store in Sydney on April 10, 2015
A customer tries on a new Apple Watch in an Apple store in Sydney on April 10, 2015 - Sputnik Moldova
Abonare
Exact două săptămâni au mai rămas până în momentul în care Republica Moldova va trece la ora de vară, atunci când toată lumea va trebuie să se trezească cu o oră mai devreme.

CHIȘINĂU, 12 mart — Sputnik. Deși e încă frig, plouă și sunt posibile chiar înghețuri, în republica Moldova a venit primăvara. Iar asta înseamnă că în curând va trebuie să ne dăm ceasul cu o oră mai devreme, adică și să ne sculăm cu o oră mai devreme, dacă vrem să nu întârziem la serviciu sau la ore.
Ca de obicei, trecere de la ora de iarnă la cea de vară are loc în ultima duminică a lunii martie. Și anume în noapte de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, atunci când ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Последствия ледяного дождя в Краснодаре - Sputnik Moldova
A venit Baba Dochia, ea aduce nu doar ploi și ninsori, ci și înghețuri

Ceasurile vor merge după ora de vară până în data de 29 octombrie (ultima duminică a lunii), când ora 4.00 va deveni ora 3.00.

Vom menționa că schimbarea orei, care se efectuează de două ori pe an, este reglementată de o directivă europeană, care stabilește zilele în care este modificată ora: ultima duminică din luna martie, respectiv ultima duminică din luna octombrie. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil la lumina naturală, mai eficientă şi mai sănătoasă pentru ființa umană și, evident, care nu presupune nici un cost, spre deosebire de cea artificială, oricare ar fi ea.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0