Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputații, obligați să răscumpere sau să cedeze statului cadourile primite

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului RM
Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Abonare
Cei care vor dori să facă un cadou unui deputat trebuie să știe că dacă valoarea acestuia depășește 1000 de lei, atunci alesul poporului va trebuie să-l răscumpere, plătind suma respectivă la bugetul de stat

CHIȘINĂU, 20 mart — Sputnik. Deputații, consilierii și funcționarii din cadrul Secretariatului Parlamentului vor fi obligați să declare în termen de 5 zile cadourile simbolice care le-au fost oferite. Biroul permanent al Parlamentului a aprobat regulamentul cu privire la evidența, evaluarea, păstrarea, utilizarea și răscumpărarea cadourilor simbolice, a celor oferite din politețe sau cu prilejul anumitor acțiuni de protocol.

Собор Святого Петра в Риме - Sputnik Moldova
Nu-i o glumă: deputații care au legături cu mafia vor rămâne fără pensii

Potrivit unui comunicat emis de serviciul de presă al Legislativului, evidența și evaluarea cadourilor va fi făcută de o comisie specială din cadrul Secretariatului Parlamentului, care va lua în considerare prețul estimativ indicat de beneficiar sau de documentele care îl însoțesc. În cazul în care valoarea cadoului nu depășește 1 000 de lei, comisia va restitui cadoul beneficiarului. Dacă valoarea cadoului depășește 1 000 de lei, beneficiarul îl poate răscumpăra, achitând contravaloarea acestuia în termen de 30 de zile calendaristice în contul bugetului de stat.

În cazul în care respectivul cadou are o valoare istorică, științifică sau artistică, stabilită de experții în domeniu consultați de Comisie, acesta va fi transmis cu titlu gratuit în gestiunea muzeelor, bibliotecilor, altor instituții, cu informarea Ministerului Culturii.

Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un cadou întârziat pentru Dorin Chirtoacă

Produsele perisabile, medaliile, decorațiile, insignele, ordinele, eșarfele, coloanele, primite în exercitarea funcției sunt exceptate de la regulamentul aprobat.

Anual, comisia va face o inventariere a cadourilor și va propune președintelui Parlamentului lista cadourilor ce pot fi transmise cu titlul gratuit în scopuri caritabile sau pot fi înstrăinate.

Cadourile vor fi înregistrate într-un registru special, cu caracter public, denumit registrul de evidență a cadourilor. Anual, pe pagina web a Parlamentului va fi publicată lista cadourilor și a beneficiarilor acestora. De asemenea, cadourile vor fi păstrate în muzeul Parlamentului și expuse într-o sală de expoziție, pe care o va organiza Parlamentul.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0