Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bancomatele sunt afectate grav de un virus - banii vă sunt în pericol

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaBancomate
Bancomate - Sputnik Moldova
Abonare
Un nou tip de virus depistat de specialiști afectează grav bancomatele, scrie luni ziarul „Kommersant", iar specialiștii subliniază că acesta este extrem de periculos deoarece un număr foarte mare de oameni țin banii pe carduri bancare

CHIȘINĂU, 20 martie — Sputnik. Surse din cadrul autorităților ruse au declarat pentru „Kommersant" că Centrul de monitorizare și intervenție în cazul atacurilor cibernetice în sfera financiar-creditară a difuzat un comunicat de presă în care este descrisă o nouă modalitate de atacuri ale hackerilor.

Bank card - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Au dat lovitura. Cinci moldoveni au furat milioane dintr-un bancomat în Odesa

Noul virus este îndreptat asupra mijloacelor clienților, dar mai exact asupra banilor din bancomat: atunci când este introdus un anume cod aparatul infectat eliberează toate bancnotele mari.

Specialiștii au subliniat și faptul că acest virus nu are un corp în formă de fișier și din această cauză nu poate fi detectat de programele antivirus. Acesta se poate afla în memoria bancomatului o perioadă nelimitată de timp.

În Rusia această schema de atac a fost depistată abia recent, în timp ce în alte țări despre existența ei se cunoaște mai de demult.

La ora actuală orice bancomat al băncii al cărei sistem a fost infectat poate prezenta pericol.

Și mai grav este faptul că deocamdată nu există metode și mecanisme de luptă contra acestui virus. Eliminarea lui e posibilă numai prin resetarea programului bancometului, însă asta durează mult și procesul nu poate să rămâne neobservat de clienți.

Deocamdată băncile pot doar să-și asigure bancomatele împotriva acțiunilor răufăcătorilor, însă asta reprezintă un nou avantaj pentru hoți.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0