Rusia renunță la România ca teritoriu de tranzit al gazelor

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia va renunța la livrările de gaze naturale prin teritoriu României odată cu punerea în funcțiune a conductei Turkish Stream

CHIȘINĂU, 16 mart — Sputnik. Odată cu punerea în funcțiune a conductei "Turkish Stream", Gazprom va suspenda livrările de gaz în Turcia prin România și Bulgaria. Acest lucru reiese din acordul interguvernamental semnat între Federația Rusă și Turcia, publicat pe portalul actelor juridice al guvernului rus.

Серджиу Унгуряну - Sputnik Moldova
Societate
„Gazprom” va reduce prețul la gaze, însă consumatorii nu vor resimți acest lucru

"Părțile reies din faptul că gazele naturale din Federația Rusă, livrate în Republica Turcă pe la frontiera dintre Turcia și Bulgaria, odată cu darea în exploatare a sectorului 1 (prima ramură aTurkish Stream n.r.), va fi furnizat prin sectorul maritim 1", se spune în documentul oficial.

"Livrările gazului natural în Turcia, odată ce vor fi efectuate direct din Federația Rusă, evitând România și Bulgaria, în condițiile păstrării prețurilor prevăzute în contract, vor fi convenabile pentru Gazprom", consideră adjunctul directorului general pentru proiecte energetice al Fondului Securității Naționale Energetice, Aleksei Grivaci.

"Compania nu va mai fi nevoită să achite taxele de tranzit, restituindu-și investițiile capitale în Turkish Stream", a explicat acesta.

În prezent Rusia transportă gaz natural în Turcia prin intermediul conductei "Blue Stream" și gazoductului Transbalcanic prin Ucraina, Moldova, România și Bulgaria. În acest fel, livrările de gaz în Turcia prin gazoductul Transbalcanic vor înceta odată cu punerea în funcție al Turkish Stream.

Василе Ботнарь и Алексей Миллер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce au pus la cale șefii de la „Moldovagaz” și „Gazprom”

Prin intermediul gazoductului Transbalcanic se livrează gaz companiei Botas și altor importatori private turce. Companiile turce private achiziționează aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz de la Gazprom. În total, în anul 2016, volumul de gaze livrate din Rusia în Turcia a constituit 24,7 miliarde de metri cubi.

La 10 octombrie al anului trecut, Rusia și Turcia au semnat un acord interguvernamental cu privire la proiectul Turkish Stream, al cărui operator va fi compania South Stream Transport.

Documentul presupune construcția a două ramuri ale gazoductului magistral pe fundul Mării Negre cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi fiecare. Una din ramuri prevede transportarea gazului direct pe piața turcă, iar cea de-a doua urmează să tranziteze Turcia, având ca destinație țările europene.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0