CHIȘINĂU, 15 mart – Sputnik. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, este bănuit de luarea unei sume de bani în cadrul tentativei de înstrăinare ilegală a unor terenuri ce aparțineau Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie (CNVV). Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă de procurorul șef anticorupție Viorel Morari.
”Ministrul este bănuit de corupție. El este bănuit de primirea banilor necuveniți pentru îndeplinirea unor anumite servicii”, a declarat Morari.
Procurorul a refuzat să precizeze suma pe care ar fi luat-o Eduard Grama, dar a menționat că banii au fost oferiți de un administrator al Colegiului.
”Pentru acești bani, ministrul trebuia să ajute anumite persoane să primească aceste terenuri”, a precizat procurorul.
Morari a mai spus că în prezent se întreprind acțiuni de urmărire penală și nu este clar încă dacă procurorii vor cere mandat de arest pe numele ministrului.
”În 48 de ore vom decide asupra necesității aplicării măsurii preventive de arest”, a declarat Morari.
Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au desfășurat, miercuri, mai multe percheziții în biroul și la domiciliul ministrului. Morari a declarat că perchezițiile au fost efectuate ”în vederea constatării anumitor documente și înscrisuri ce au importanță pentru cauza penală”.
Eduard Grama a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta va fi deținut în izolatorul CNA.
Dosarul în care figurează ministrul Grama a fost deschis la începutul anului 2016. Procurorii anticorupție au inițiat cauza penală pe marginea tentativei de înstrăinare a peste 30 de hectare de teren din comuna Stăuceni, care aparțineau Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie.
Directorul Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău a fost reţinut, la 14 decembrie 2016, de către procurori şi ofiţerii anticorupţie. Potrivit declaraţiilor martorilor şi probelor acumulate, funcţionarul ar fi primit de la unul dintre complici 660 de mii de lei pentru a aviza pozitiv proiectul de parcelare a terenului cu suprafaţa de 38.09 ha în 32 de sectoare. Deja împărţit în zone mai mici, terenul urma să fie vândut.
În cadrul acestui dosar au mai fost reținute alte 12 persoane, între care și actuali funcţionari, antreprenori, jurişti şi avocaţi.
Procuratura Anticorupţie a expediat, săptămâna aceasta, în judecată cauza penală în privinţa a cinci persoane, învinuiţi de însuşirea bunurilor Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie, falsificând probe în procesul civil.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari şi falsificarea probelor în procesul civil, inculpaţii riscă până la 15 ani de închisoare.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>