TOP 5 afaceri uriașe cu arme și atentate în Germania

© Sputnik / Sergey Mamontov / Accesați arhiva multimediaPromtechnology assembly shop
Promtechnology assembly shop - Sputnik Moldova
Abonare
Un top al afacerilor cu armament, o posibilă justificare a necesității investiției în armament și servicii de securitate

CHIȘINĂU, 12 mart — Sputnik. O nouă avertizare de atentat a fost lansată în Germania, de data aceasta în orașul Essen, situat în partea estică a țării. O parte a orașului a fost blocată, în zona unui centru comercial cu peste 200 de magazine. Prima reacție a autorităților germane a fost legată de atentatul din decembrie 2016, când 12 oameni au fost omorâți într-o cunoscută zonă comercială din Berlin, în urma unui atac revendicat de Statul Islamic.

O nouă filieră de comercializare a armelor şi muniţiilor, deconspirată de către SIS - Sputnik Moldova
Republica Moldova
O nouă filieră de comercializare a armelor, deconspirată de ofițerii SIS

Știrea vine la doar 24 de ore după un atentat din gara centrală din Dusseldorf, când un atacator înarmat cu un topor a rănit șapte persoane. În 2016, Germania a fost scena unui șir de atentate — majoritatea rezultat al unor așa-zise acțiuni jihadiste. Același fenomen s-a înregistrat în Franța, începând cu 2015.

Interesant este că Franța și Germania sunt victime ale acestor campanii de teroare după ce au pus problema creării unei armate europene, care să preia din atribuțiile NATO. De remarcat și criticile vehemente la care conducerile celor două state au fost supuse după anunțarea acestei inițiative. Criticile au venit mai ales din partea Marii Britanii și din partea unor cercuri atlantiste, din politică și din media.

pistol - Sputnik Moldova
Societate
Câți deținători legali de arme sunt în Moldova

Activitatea NATO este condusă și susținută în primul rând de SUA; totodată, principalul furnizor de armament și echipament militar, de toate categoriile, este industria americană dar și comercianții americani. Cifra de afaceri (anuală) a industriei militare a SUA este de peste 1 trilion de dolari.

Afacerile cu armament ale companiilor americane sunt susținute chiar de guvern, care, conform datelor oficiale, a cheltuit, în 2015, 598.5 de miliarde USD pe echipamente și tehnologie militară, adică peste jumătate din bugetul discreționar al guvernului SUA.

În ultimul raport anual al Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), este publicat un Top 100 al producătorilor de arme și furnizori de servicii militare. Prezentăm primele cinci firme, toate americane, din Top100 SIPRI publicat de 24/7 Wall Street.

5. Northrop Grumman Corp.
> Vânzări de armament: $20.06 miliarde
> Vânzări totale: $23.26 miliarde
> Profit: $2.0 miliarde
> Număr de angajați: 65,000

4. Raytheon
> Vânzări de armament: $21.78 miliarde
> Vânzări totale: $23.25 miliarde
> Profit: $2.07 miliarde
> Număr de angajați: 61,000

3. BAE Systems

हथियार - Sputnik Moldova
Rusia
Kalașnikov dă lovitura: volumul exporturilor crește vertiginos

> Vânzări de armament: $25.51 miliarde
> Vânzări totale: $27.36 miliarde
> Profit: $1.46 miliarde
> Număr de angajați: 82,500

2. Boeing
> Vânzări de armament: $27.96 miliarde
> Vânzări totale: $96.11 miliarde
> Profit: $5.18 miliarde
> Număr de angajați: 161,400

1. Lockheed Martin Corp.
> Vânzări de armament: $36.44 miliarde
> Vânzări totale: $46.13 miliarde
> Profit: $3.61 miliarde
> Număr de angajați: 126,000

Firme din Italia, Franța, Germania și Rusia se află și ele în Top 100, dar sunt nesemnificative în raport cu afacerile americanilor. O comparație cu situația financiară din 2012 (raport 2013), înainte de intervențiile în Siria împotriva ISIS și de provocarea crizei de la Kiev, arată o creștere imensă a profiturilor, de este 60%! În acest sens, o scădere a vânzărilor în UE ar fi un motiv suficient de puternic pentru o optimizare, pe toate căile.

Взрыв в заводе Араз в городе Ширван - Sputnik Moldova
Înfiorător. Explozii la o fabrică de armament din Azerbaidjan (VIDEO)

Administrația Trump, în ciuda afirmațiilor inițiale că va restrânge activitatea de intervenții militare și apărare în afara granițelor, a început prin a solicita datoriile pe care europenii le au la NATO. Cota de participare la cheltuieli a crescut — România fiind una dintre țările afectate. Deci, afacerea trebuie să continue, chiar dacă eficiența NATO în privința stopării terorismului sau a pătrunderii drogurilor în Europa pare a fi un insucces.

Menționăm că sunt cifre oficiale, care nu fac parte din teoria conspirației, cum nici invazia din Irak, finanțarea și pregătirea grupărilor rebele din Orient de către SUA, ori finanțarea propagandei și pregătirii loviturii de stat de la Kiev de către George Soros, același care a finanțat (parțial) și campania electorală a candidatei administrației Obama, Hillary Clinton — niciuna dintre acestea nu fac parte din fantezii conspiraționiste — sau "propagandă rusească", sunt date oficiale sau recunoscute oficial.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0