Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vezi în care raioane merită să investești și în care nu

© Sputnik / Miroslav RotariChișinău 580 de ani
Chișinău 580 de ani - Sputnik Moldova
Abonare
Sunt patru raioane despre care experții spun că este inoportun să-ți lansezi acolo o afacere, în timp ce în alte două raioane și două municipii mediul de afaceri este unul prietenos și investiția ar putea să aducă și profituri importante.

CHIȘINĂU, 12 mart — Sputnik. Municipiul Chișinău ocupă locul întâi în topul celor mai competitive regiuni din țară. Potrivit unui studiu efectuat de IDIS „Viitorul", Capitala Republicii Moldova se remarcă prin infrastructură dezvoltată, forță de muncă calificată și salarii bune. Totuși, Chișinăul se confruntă și cu un șir de probleme grave, cum sunt birocrația, corupția și taxele locale.

Сергей Тофилат - Sputnik Moldova
O țeapă de milioane: Chirtoacă a izolat termic blocuri care nici măcar nu există

În clasamentul competitivității economice realizat de IDIS, Chișinăul este urmat de orașul Bălți, raioanele Ialoveni și Drochia. Iar la polul opus se situează raioanele Basarabeasca, Cantemir, Leova și Telenești, care se caracterizează printr-un mediu economic inoportun pentru lansarea și funcționarea unei afaceri.

Topul celor mai competitive raioane a fost prezentat în data de 9 martie, în cadrul conferinței „Chișinău versus raioanele Moldovei: unde politicile se întâlnesc cu cetățenii și mediul de afaceri".

Potrivit Raportului de competitivitate, Chișinăul și Bălțiul sunt cele mai dezvoltate zone industriale ale țării. Companiile din aceste municipalități înregistrează cele mai ridicate cifre de afaceri, utilizează activ tehnologiile informaționale și oferă un salariu atractiv.

În același timp, avantajele concurențiale în raionul Ialoveni fac referință la calitatea infrastructurii rutiere, amplasarea geografică a teritoriului, migrația internă, cât și condițiile naturale favorabile mediului de afaceri.

Ремонт дорог на въезде в город Оргеев - Sputnik Moldova
Societate
Orașele din Moldova se asociază și lansează o platformă de dezvoltare regională

Deși stau prost la capitolul profit și infrastructura rutieră, firmele din raionul Drochia sunt competitive în ce privește disponibilitatea băncilor și a forței de muncă, utilizarea automobilelor de serviciu și amplasarea geografică a zonei. Raioanele cu cel mai slab potențial economic sunt Basarabeasca, Cantemir, Leova și Telenești.

Dezavantajele concurențiale caracteristice acestor raioane sunt: șomajul ridicat, infrastructura rutieră proastă și utilizarea insuficientă a tehnologiilor.

În ce privește UTA Găgăuzia, care se clasează pe poziția a 18-a din 35 de regiuni analizate, utilizarea automobilelor și a Internetului de către întreprinderi, dezvoltarea potențialului companiilor și nivelul de studiu ridicat al angajaților sunt principalele avantaje economice ale regiunii.

Evenimentul a avut în cadrul inițiativei "Localități transparente, competitive și sustenabile financiar". Inițiativa este implementată de IDIS „Viitorul", în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO), cu susținerea financiară a Programului de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) și Ambasada SUA în Republica Moldova. Proiectul are ca scop creșterea transparenței, responsabilității financiare și competitivitatea autorităților locale din Republica Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0