Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Orașele din Moldova se asociază și lansează o platformă de dezvoltare regională

© пресс-служба примэрии ОргееваРемонт дорог на въезде в город Оргеев
Ремонт дорог на въезде в город Оргеев - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Primarii din nouă oraşe din Republica Moldova au lansat o iniţiativă de creare a unei asociaţii ce va promova activ interesele comune ale orașelor în raport cu administrația publică centrală, dar și cu alte organizații.

CHIŞINĂU, 28 apr – Sputnik. Noua organizaţie se va numi Asociația Obștească „Orașele Moldovei”. Într-un comunicat de presă difuzat de grupul de iniţiativă se spune că pachetul de documente a fost depus deja la Ministerului Justiției spre aprobare și înregistrare.

„Noua organizație are scopul de a promova activ interesele comune ale orașelor în raport cu administrația publică centrală și alte organizații nonguvernamentale. Fondatorii acestei asociații sunt primarii orașelor Orhei, Anenii Noi, Leova, Rezina, Hîncești, Criuleni, Căușeni, Strășeni și Ștefan Vodă”, se spune în comunicat.

Молодежь - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Generaţia tânără din Orhei, susţinută de administraţia locală

Potrivit documentului, președinte al asociaţiei a fost ales primarul de Strășeni, Valentina Casian, președinte al Consiliului, primarul de Hîncești, Alexandru Botnari iar directorul executiv al acesteia a fost ales primarul de Orhei, Ilan Șor.

Asociația „Orașele Moldovei” își propune să contribuie activ la realizarea unei autonomii locale reale și la dezvoltarea unei economii durabile a orașelor din Republica Moldova.

Printre prioritățile fundamentale ale asociației se numără:

1.Promovarea intereselor comune ale orașelor în raporturile cu administraţia publică centrală, organizaţiile neguvernamentale şi terţi;

2.Identificarea modelului economic eficient în scopul optimizării costurilor aferente achizițiilor publice.

Ministerul Finantelor al RM - Sputnik Moldova
Ministerul Finanțelor explică de ce nu transferă bani în bugetele locale

3.Armonizarea intereselor membrilor asociaţiei în vederea identificării, organizaii și dezvoltării activităţilor economice pentru întreprinderile subordonate.

4.Participarea activă şi eficientă la procesul de modernizare şi descentralizare a administraţiei publice din Republica Moldova și coordonarea şi promovarea cooperării între autorităţile locale din Republica Moldova;

5.Facilitarea şi asistarea la soluţionarea problemelor comune ale membrilor Asociației;

6.Asigurarea cu asistenţă metodologică şi consultativă necesară membrilor Asociației;

7.Cooperarea, în condiţiile legii, cu autorităţile administraţiei publice locale ale altor state, asociaţiile lor, instituții guvernamentale și agenții de dezvoltare;

8.Identificarea posibilităților de finanțare extrabugetară. Mai mult, în vederea dezvoltării la nivel regional, membrii asociației vor participa activ la procesul de modernizare a administraţiei publice locale, implementând acțiuni concrete și eficiente pentru modernizarea orașelor din Republica Moldova.

Totodată, în comunicat se menționează că Asociația Obștească „Orașele Moldovei” este deschisă pentru colaborare și cu alte centre raionale.

Fluxul de știri
0