Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O țeapă de milioane: Chirtoacă a izolat termic blocuri care nici măcar nu există

© Sputnik / Miroslav RotariСергей Тофилат
Сергей Тофилат - Sputnik Moldova
Abonare
Primăria Chișinău, în frunte cu Dorin Chirtoacă, a efectuat lucrări de reparație și renovare la două blocuri din Capitalei, cheltuind banii publici, doar că aceste două blocuri nici măcar nu au fost construite.
O țeapă de milioane: Chirtoacă a izolat termic blocuri care nici măcar nu există

Expertul economic Sergiu Tofilat a prezentat în cadrul unui interviu realizat în studioul Sputnik Moldova informații scandaloase privind modul în care Primăria Chișinău a realizat, în perioada 2014-2016, Proiectul MOREEFF de eficientizare energetică a blocurilor din Capitală. În baza acestui proiect, IMGFL-urile au contractat credite în sumă de 640 de mii de dolari, care au fost garantate de Primărie. Cu acești urmau să fie schimbate geamurile și ușile din locurile de uz comun în 206 blocuri din municipiul Chișinău, ca să fie reduse pierderile de căldură.

O cupă de glod pentru Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Politică
Halucinant: Primarul Chirtoacă, gata să-i dea în cap unui consilier municipal

Dar, în urma investigațiilor efectuate, expertul Sergiu Tofilat și colegul său Ianuș Cușnir, care este expert în probleme locativ-comunale, au constatat că în 20 din cele 206 blocuri nu au fost schimbate ușile și ferestrele, deși banii au fost cheltuiți.
Dar, spune Sergiu Tofilat, lucrul cel mai grav este că în lista blocurilor care ar fi beneficiat de aceste servicii au fost incluse două clădiri care nici măcar nu există în municipiul Chișinău.

"Avem două blocuri, pe adresele strada Studenților 17/3 și Studenților 17/4, care nu există. Ele urmau a fi construite în cadrul Programului "Prima Casă". Dar, în documente, Primăria spune că acolo au fost schimbate ușile și ferestrele", a declarat Sergiu Tofilat.

Fotografie de la nunta lui Dorin Chirtoacă și Anișoara Loghin iar în cadru apare și Lucian Chirtoacă - Sputnik Moldova
Societate
Dorin Chirtoacă, dezamăgit de abilitățile Anișoarei Loghin în bucătărie

Expertul consider că Proiectul MOREEFF poate fi asociat cu delapidări de fonduri, lucru necalitativ și lucru neefectuat și cu mulți bani care au curs în buzunarele liberalilor din Primăria Chișinău, în fruntea căreia se află Dorin Chirtoacă.

Expertul are temerea că aceeași soartă va avea și Proiectul „Eficienţa Energetică şi Izolarea Termică a Clădirilor Publice din Municipiul Chișinău", care are un buget 25 de milioane de euro. Din care 20 de milioane de euro constituie un împrumut rambursabil din partea BERD şi BEI, și doar 5 milioane de euro — un împrumut nerambursabil.

Autor: Sergiu Praporșcic

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0