Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon explică cine este interesat de înrăutățirea relațiilor moldo-ruse

© Facebook / Igor DodonPreședintele Igor Dodon și Farit Muhametșin ambasador al FR în RM
Președintele Igor Dodon și  Farit Muhametșin ambasador al FR în RM - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova spune că demnitari din arcul guvernamental de la Chișinău, dar și grupuri de persoane din Vest și din Est ar dori ca relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă să degradeze.

CHIȘINĂU, 10 mart — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat pe pagina sa de Facebook că l-a invitat astăzi pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, la o discuție cu privire la incidentul de ieri, produs în relațiile bilaterale dinte cele două țări.

Парламент - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Conducerea de la Chișinău a transmis o notă oficială autorităților de la Moscova

"În calitatea mea de președinte al Republicii Moldova, condamn în mod hotărât declarațiile și acțiunile conducerii Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, considerându-le inacceptabile, neîntemeiate și provocatoare", a scris Dodon după întrevederea sa cu diplomatul rus. El a precizat că aceste acțiuni sunt fără precedent în istoria relațiilor bilaterale dintre cele două state și sunt inacceptabile în relațiile diplomatice și internaționale.

"Ambii am remarcat faptul că în ultimele două luni, relațiile dintre țările noastre au căpătat o dinamică pozitivă. În ultimele săptămâni, după vizita experților de la Rospotrebnadzor, un șir de fabrici de vinuri de importanță strategică de la noi au revenit cu mărfurile lor pe piața din Federația Rusă. Pentru următoarele luni au fost planificate, și sperăm că vor avea loc, vizitele experților de la Rospotrebnadzor și Rosselhoznadzor, care vor examina chestiunea revenirii pe piața rusească a fructelor și legumele moldovenești, a conservelor și altor produse din Republica Moldova", a menționat șeful statului.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Reacția președintelui Dodon la nota informativă a autorităților de la Chișinău

În opinia lui Igor Dodon, îmbunătățirea relațiilor cu Federație Rusă are consecințe pozitive directe asupra a mii de moldoveni.

"În același timp, din informațiile de la care dispunem, în fiecare zi, mii de concetățeni de-ai noștri urmează procedura de legalizare a șederii lor în Federația Rusă. O dinamică pozitivă este înregistrată și în cazul acțiunilor îndreptate spre soluționarea problemei transnistrene în interesul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului", afirmă președintele.

Șeful statului s-a referit și la persoanele și cercurile de interes care ar fi interesate ca relațiile dintre Moldova și Rusia să degradeze.

"Nu este exclus că ieșirea de ieri este convenabilă cuiva din conducerea politică a Republicii Moldova, dar și unor persoane și cercuri din Vest, dar și din Est, inclusiv din Rusia. Un lucrul îl putem afirma cu tărie: cineva este foarte îngrijorat de dinamica pozitivă și de progresele care au loc în relațiile dintre Republica Moldova și Rusia", a spus Dodon.
Președintele reconfirmă "cursul de parteneriat strategic și relații de prietenie cu Federația Rusă și sperăm că acest neplăcut incident, care nu-și are nicio îndreptățire, nu va influența relațiile viitoare dintre cele două state".

În final, președintele țării afirmă că săptămâna viitoare, așa cum și a fost planificat, va efectua o vizită la Moscova, în componența delegației Republicii Moldova, împreună cu un șir de consilieri prezidențiali, deputați și reprezentați ai comunității de afaceri.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0