Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Conducerea de la Chișinău a transmis o notă oficială autorităților de la Moscova

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Federația Rusă a fost notificată de autoritățile de la Chișinău ”cu privire la tratamentul abuziv asupra oficialilor moldoveni în Rusia”

CHIȘINĂU, 9 mart – Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și prim-ministrul Pavel Filip au avut, joi, o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, la întâlnire fiind prezenți și ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, precum și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

”Tema discuției a constituit-o transmiterea unei note către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova”, menționează Serviciul de presă al Parlamentului într-un comunicat de presă.

În notă oficială este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanții serviciilor speciale rusești.

Пресс-конференция министра иностранных дел РФ С. Лаврова - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov: Occidentul dorește să reia dialogul cu Rusia

”Un asemenea comportament este atât inadecvat, cât și nejustificat”, se spune în comunicatul Parlamentului.

În nota oficială este descris și modul abuziv în care una dintre instituțiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputați, folosindu-se în acest scop de informații false și date trunchiate.

Președintele Parlamentului și prim-ministrul i-au comunicat ambasadorului rus, Farit Muhametşin, că au primit informări de la instituțiile de drept din Republica Moldova în legătură cu mai multe tipuri de riscuri referitoare la oficialii moldoveni, inclusiv riscuri privind deplasarea în Federația Rusă. Ca urmare, s-a luat decizia transmiterii acestei note oficiale către conducerea Federației Ruse, în care se solicită o intervenție imediată pentru stoparea abuzurilor. De asemenea, ambasadorul rus a fost anunțat că până la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă.

Atât în nota transmisă Moscovei, cât și în discuția cu ambasadorul Farit Muhametşin, președintele Parlamentului și prim-ministrul au menționat că din datele analizate până acum reiese că natura problemei semnalate nu ar fi una politică.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și prim-ministrul Pavel Filip și-au exprimat convingerea că această situație delicată va fi lămurită în cel mai scurt timp, abuzurile oprite, iar cei care au dirijat acele acțiuni vor fi trași la răspundere. Republica Moldova își dorește relații cordiale și constructive cu Federația Rusă, de respect reciproc și bună cooperare, în interesul ambelor state.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0