CHIȘINĂU, 10 mar – Sputnik. După ce autoritățile au propus majorarea salariului pentru categoriile 1-6 ale Reţelei Tarifare Unice (RTU) cu doar 10 %, în semn de dezacord, reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ) au întrerupt, vineri, 10 martie, negocierile cu Guvernul.
Potrivit unui comunicat de presă al FSEȘ, această propunere a stârnit nemulţumirea şi revolta sindicaliștilor din educație.
”Ţinând cont de faptul că argumentele reprezentanţilor FSEŞ nu au fost auzite de partea guvernamentală, reprezentanţii FSEŞ au întrerupt negocierile şi au părăsit şedinţa unde erau purtate negocierile”, se spune în comunicat.
Comisia a propus convocarea şedinţei în plen a Consiliului General al FSEŞ pe data de 15 martie, cu invitarea Premierului Pavel Flilip, ministrului Educaţiei Corina Fusu şi a membrilor Comisiei de negocieri. Participanții la ședinţă vor lua o decizie cu privire la acţiunile ulterioare ale FSEŞ.
Federația Sindicală a Educației şi Ştiinţei, care întruneşte circa 115 mii de membri de sindicat, a înaintat Guvernului, în luna octombrie 2016, următoarea listă de revendicări:
Egalarea salariului pentru categoria I de salarizare a RTU cu valoarea minimului de existenţă, începând cu 1 ianuarie 2017.
Majorarea salariului de funcţie al personalului didactic şi ştiinţifico-didactic cu 50%, începând cu 1 ianuarie 2017.
Majorarea indemnizaţiilor unice acordate tinerilor specialişti din ramură, la plasarea în câmpul muncii, stabilindu-le în mărime de 50 de mii de lei (studii medii speciale) şi, respectiv, 70 de mii de lei (studii superioare).
Reducerea, începând cu 1 ianuarie 2017, a normei didactice pentru tinerii specialişti, în primii 3 ani de activitate, la 75% pentru un salariu de funcţie.
Recalcularea anuală, necondiţionată, a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadraţi în câmpul muncii.
Majorarea cuantumului burselor de studii cu 20 la sută, începând cu 1 ianuarie 2017.
Ulterior, în urma acţiunilor de protest din 17 ianuarie, Guvernul a propus crearea unei Comisii de negocieri, formată din reprezentanţii FSEŞ şi ai Guvernului. În consecință, FSEŞ a decis suspendarea acţiunilor de protest pe parcursul negocierilor, pentru o perioadă de 2 luni.
În perioada 17 ianuarie — 10 martie 2017 au avut loc patru şedinţe ale Comisiei de negocieri. În urma discuţiilor purtate, au fost agreate unele soluţii propuse de Guvern. Totodată, la solicitarea părţii guvernamentale, FSEŞ a acceptat termenul de o lună, în scopul identificării surselor pentru majorarea salariilor angajaţilor salarizaţi conform Reţelei tarifare unice.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>