Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pentru a majora salariile, Ministerul Educației va închide mai multe școli

© Sputnik / Yevgeny Fatkin, Vadim Titovшкола
школа - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Educației susține că revendicările pedagogilor de majorare a salariilor sunt justificate, iar acest lucru va fi posibil în mare parte și în urma închiderii mai multor școli.

CHIȘINĂU, 12 ian – Sputnik. Viceministrul Educației, Cristina Boaghi, a declarat în cadrul unei ieșiri în fața presei că, pentru a onora revendicările sindicatelor din învățământ de majorare a salariilor, va fi nevoie de închiderea mai multor școli.

În prezent, un grup de lucru din care fac parte reprezentanții Ministerelor Educației, Finanțelor, și sindicatelor identifică soluții la solicitările înaintate de reprezentații pedagogilor.

”Analizăm toate revendicările sindicatelor din învățământ. Căutăm bani în sistem, dar și din afara lui pentru a putea răspunde revendicărilor sindicatelor. Ele sunt pe bune (îndreptățite –n.r.). Astăzi salariile din sistem pentru personalul ne-didactic sunt extrem de mici. Noi înțelegem această situație”, a declarat viceministrul.

Potrivit lui Boaghi, Ministerul Educației, asistat de o companie internațională, lucrează la un nou sistem de salarizare. 

”Până la sfârșitul lunii februarie vom avea o formulă nouă de finanțare, pe care o discutăm cu mai multe ministere”, a notat Boaghi.

Viceministrul a adăugat că noua formula de salarizare prevede nu doar majorarea salariilor în baza performanțelor, dar și în baza eficientizării cheltuielilor din sistem.

”Este vorba și despre optimizarea instituțiilor mici, transmiterea de clădiri. Sunt instituții care deja și-au sistat activitatea și aceste clădiri vor fi transmise pentru o altă destinație și aici este vorba despre vreo 7 milioane de lei. Sunt anumiți bani pe care îi putem redirecționa pentru majorări”, a explicat viceministrul Educației.

Întrebată când vor fi închise școlile și câte la număr, Boaghi a spus: ”analizăm aceste date și vom veni cu concretizări. Trebuie raționalizată rețeaua”.

Boaghi susține că instituția deja a identificat 45 de milioane de lei în urma optimizărilor în sistemul profesional-tehnic.

школа - Sputnik Moldova
Societate
Sindicatele din învățământ amenință cu proteste

”O parte din acești bani ar putea fi redirecționați către unele majorări din sistem. Nu putem vorbi din start despre o majorare de 50 la sută, această majorare se va efectua treptat”, a precizat viceministrul.

Sindicatele din învățământ au anunțat proteste pentru zilele de 17-20 ianuarie, dacă Guvernul nu va accepta mai multe revendicări. Principalele revendicări ale sindicaliștilor din educație țin de majorarea salariului de funcție al personalului didactic și științifico-didactic cu 50%, începând cu 1 ianuarie 2017, majorarea indemnizației unice acordate tinerilor specialiști din ramură la plasarea în câmpul muncii, recalcularea anuală a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii și majorarea cuantumului burselor de studii cu 20%, începând cu 1 ianuarie.

Premierul Pavel Filip a dispus crearea unui grup mixt de lucru la nivel de Guvern, în care vor fi incluşi şi reprezentanţi ai sindicatelor din educație, care urmează să identifice posibile rezerve de optimizare şi de creştere a salariilor angajaților din învățământ până la nivelul minimului de existenţă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0