CHIȘINĂU, 3 feb – Sputnik. Atunci când va fi finalizată analiza pe sistem, Guvernul va putea spune clar când și cu cât vor fi majorate salariile în învățământ, lucru solicitat de sindicatele angajaților din educație, a declarat premierul Pavel Filip după ședința comună a Guvernului și Parlamentului, care a avut loc joi.
”Este o problemă care ține nu doar de cadrele non-didactice din educație. Este o problemă și pentru cei care lucrează în domeniul culturii, sănătății și alte domenii sociale. Angajații din muzee, biblioteci au aceeași problemă a salariilor”, a declarat Filip.
Premierul spune că Guvernul va veni cu un proiect de lege de modificare a cadrului legal cu privire la salarizare. Totodată, în prezent, guvernanții încearcă să identifice banii care ar putea fi economisiți în sistemul educației ca aceștia să fie folosiți la majorarea salariile în învățământ la nivelul minim de existență.
”Nu cred că este corect ca personal auxiliar din învățământ să reprezinte 52 la sută dintre angajați. Cu siguranță că există rezerve, noi trebuie să ne optimizăm mai întâi pe interior”, a declarat premierul.
Sindicaliștii din educație au înaintat Guvernului șase revendicări: majorarea cu 50% a salariului de funcție al personalului didactic și științifico-didactic; egalarea salariului pentru categoria I de salarizare cu mărimea minimului de existență, începând cu 1 ianuarie 2017; majorarea indemnizației unice acordate tinerilor specialiști din ramură la plasarea în câmpul muncii; reducerea normei didactice pentru tinerii specialiști la 75% pentru un salariu de funcție, în primii trei ani de activitate; recalcularea anuală și necondiționată a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii și majorarea cuantumului burselor de studii cu 20 la sută începând cu 1 ianuarie 2017.