Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Și după gratii, Filat rămâne "unul dintre cei mai bogați oameni din Moldova"

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu Praporșcic
Sergiu Praporșcic - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Filat nu este un condamnat la 9 ani de pușcărie, care urmează să intre într-un penitenciar cu regim închis. Ci este, în continuare, "un politician și om de afaceri din Republica Moldova". Ba chiar el "este unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni din Republica Moldova". Cel puțin așa scrie în biografia lui de pe Wikipedia.

Să nu credeți că, după ce fostul premier și lider al PLDM a intrat la răcoare, nu s-a găsit nimeni care să-i redacteze biografia publicată pe pagina sa de pe Wikipedia. Nu, ultima redactare a avut loc în data de 11 ianuarie 2017. Drept dovadă este și faptul că biografia lui Filat relevă în amănunt evenimentele din data de 15 octombrie 2015, atunci când 79 de deputați au votat pentru ridicarea imunității lui, după care ofițerii Centrului Național Anticorupție l-au încătușat și l-au săltat chiar din incinta Parlamentului.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Calculul care îl face pe Filat să se simtă bine în penitenciar

Deci, biograful sau biografii lui Filat susțin cu bună știință că acesta este "unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni din Republica Moldova". E un lucru confirmat. Acum rămâne să vedem de ce fac ei această afirmație. Și aici am putea avea două explicații.

Prima. Chiar dacă i-a fost sechestrată uriașa avere pe care Vladimir Filat o deține oficial, lui i-am mai rămas un șir de bunuri pe care le deține prin persoane terțe aici, în Republica Moldova, sau în străinătate. Și această avere nedeclarată, deținută prin intermediari, este atât de mare (poate mai mare decât cea deținută oficial) încât Vladimir Filat își poarte spune, în continuare, cu mândrie, unul dintre cei mai bogați oameni din Moldova. Dar dacă este unul dintre cei mai bogați, evident că este și unul dintre cei mai influent, căci în Republica Moldova influență înseamnă, în primul rând, bani.

Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
Filat susține că Plahotniuc i-ar dori moartea. Bluf sau pericol real?

A doua versiune. Vladimir Filat nu mai este nici unul dintre cei mai bogați și nici unul dintre cei mai influenți oameni din Republica Moldova. Pur și simplu, biografii din umbră ai lui Filat, care mai ieri îl adulau în public, nu pot să se împace cu gândul că stăpânul lor a ajuns mic, sărac (sau dacă nu sărac, atunci, cel puțin, nu mai este foarte bogat) și la pușcărie. Și odată cu el, și ei au rămas fără mâna care îi hrănea.

Este foarte probabil că biografii lui Filat continuă să-l mărească în speranța că steaua lui va răsări din nou.

Zadarnic. Vorba lui Eminescu: "Nu-nvie morții — e-n zadar, copile!".

Dacă totuși este cazul al doilea, adică Filat nu a reușit să păstreze prea multe din averea sa uriașă, atunci ar fi onest ca biografii lui să facă totuși o corecție în biografia fostului lider PLDM și să scrie clar: "a fost unul dintre cei mai influenți și mai bogați oameni din Republica Moldova".

Sic transit gloria mundi!, cum spuneau strămoșii noștri latini.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0