Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine vrea să distrugă Calea Ferată din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariPasageri tren gara feroviară поезд пасажиры ЖД-вокзал
Pasageri tren gara feroviară поезд пасажиры ЖД-вокзал - Sputnik Moldova
Abonare
Feroviarii din Moldova vor ieși sâmbătă la un amplu protest în cadrul căruia vor cere achitarea restanțelor la salarii, care au ajuns la 130 de milioane de lei

CHIȘINĂU, 7 mar – Sputnik. Toate problemele la Calea Ferată a Moldovei (CFM) au început odată cu venirea liberalilor la conducerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, a declarat pentru Sputnik Moldova președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova, Ion Zaporojan.

Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova va organiza, sâmbătă, 11 martie, un miting de protest cu participarea salariaților din cadrul ÎS ”Calea Ferată din Moldova”. Protestul este motivat de restanțele la plata salariilor în cadrul întreprinderii, care depășesc suma de 130 de milioane de lei.

ЖД вокзал - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Liberalii pun pe brânci CFM: angajații nu și-au primit salariile de luni de zile

”Restanțele la salarii au început să apară din anul 2015, odată cu revenirea liberalilor la Ministerul Transporturilor. Angajații nu și-au ridicat salariile pentru lunile aprilie-august 2015. După ce a fost numit la conducerea CFM, Iurie Topală a început să achite salariile la zi, dar nu și restanțele”, a explicat liderul sindical. 

Potrivit lui Zaporojan, a fost creată și o comisie de conciliere care să negocieze posibilitatea de a stinge datoriile la salarii angajaților de la Calea Ferată până în vara anului 2016. 

”Dar situația s-a înrăutățit și mai mult. Datoriile la salarii ajungând până la 130 de milioane de lei. De asemenea, au fost micșorate și salariile. Una dintre cele mai importante structuri strategice ale statului a început să se prăbușească odată cu venirea lui Anatol Șalaru la transporturi. Ei nu au adus niciun bine CFM, ci doar au furat-o”, a declarat Zaporojan. 

Președintele Federației Sindicale a Feroviarilor a mai precizat pentru agenție că, doar pe parcursul unui an, din 2015 până în 2016, din sistem s-au concediat aproape o mie de angajați. 

”Oamenii se eliberează, alți specialiști în domeniu nu sunt pregătiți”, a declarat Ion Zaporojan.  

Mitingul de protest al feroviarilor se va desfășura sâmbătă, 11 martie, între orele 10.00 și 13.00. Coloana de protestatari va porni de la Gara Feroviară Chișinău, deplasându-se până în fața clădirii Guvernului. 

деньги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Delapidări de milioane la CFM şi poliţişti suspectaţi de protecţionism

”La miting vor veni feroviari din toate colțurile țării: Basarabeasca, Ocnița, Ungheni. Familii întregi, mamă, tată, fiu, angajați la CFM, s-au  pomenit într-o situație dezastruoasă. Nu au cu ce-și cumpăra de mâncare, plăti serviciile comunale, sunt deconectați de la lumină, gaz. Soarta celor 9800 de angajați rămâne în continuare incertă”, a precizat Zaporojan. 

Mitingul va fi susținut de toate centrele sindicale naționale, membre ale Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Principala revendicare a manifestanților va fi achitarea restanțelor la salarii până în 31 martie, cu compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului pentru fiecare angajat. Alte revendicări ale protestatarilor țin de restabilirea duratei normale a timpului de muncă de 40 ore pe săptămână, cu anularea șomajului tehnic stabilit pentru ziua de vineri a fiecărei săptămâni lucrătoare și majorarea salariului, în legătură cu creșterea tarifelor pentru serviciile comunale, a prețurilor la mărfurile de larg consum și deprecierea monedei naționale.

În cazul în care revendicările feroviarilor nu vor fi satisfăcute, sindicatele din domeniu anunță că se vor adresa instituțiilor internaționale de profil.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0