CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, joi, în cadrul unei întrevederi cu președintele Comisiei Europeane pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, care mai este numită și Comisia de la Veneţia, Gianni Buquicchio, că va transmite până la sfârșitul săptămânii proiectul de modificare al Constitiuției Comisiei de la Veneția spre expertizare.
”Am expus poziția mea personală cu privire la necesitatea operării unor modificări ale Constituției în vederea acordării împuternicirilor suplimentare Președintelui țării în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului”, a anunțat Dodon după întrevedere.
Potrivit președintelui, pe de o parte este dorința majorității cetățenilor, iar pe de altă parte aceste modificări țin și de asigurarea echilibrului între instituția prezidențială și Parlament.
”Am informat oficialul European despre faptul că a fost prezentată o inițiativă legislativă în acest sens, menționând că dacă nu va fi susținută în Parlament, vom merge pe calea consultării poporului Republicii Moldova”, a menționat șeful statului.
Gianni Buquicchio s-a expus pentru echilibrarea competențelor puterilor în stat și a asigurat că instituția pe care o reprezintă va susține orice demers care este în corespundere cu standardele internaționale general acceptate.
Interlocutorii au discutat și despre o eventuală schimbare a Codului Electoral, care ar presupune trecerea la un sistem electoral mixt în Moldova.
”M-am expus pentru păstrarea sistemului actual electoral, în același timp menționând că sunt necesare modificări care ar asigura un drept eficient la vot al tuturor cetățenilor Republicii Moldova indiferent unde se află, dar și reprezentarea concetățenilor noștri din diasporă și a cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului în legislativ”, a mai declarat președintele.
Buquicchio a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Paralmentului, Andrian Candu, că experții Comisiei de la Veneția nu se vor implica în ceea ce ține de sistemul electoral care va fi implementat în Moldova, ci doar vor împărtăși din experiența lor.
”Pentru aceasta avem trei condiții: orice modificare la legislația electorală trebuie să fie efectuată cu cel puțin un an înainte de scrutin, să existe un proces vast de discuții cu implicarea autorităților, partidelor și reprezentanților societății civile și a treia condiție este ca reforma electorală să fie adoptată în cadrul celui mai larg consens politic”, a declarat Gianni Buquicchio.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>