Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Sănătății spune ce va fi cu bolnavii după majorarea taxelor medicale

© Fotolia / VILeviБольничный коридор
Больничный коридор - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Deținătorii de polițe medicale vor beneficia de tratamente gratuite, indiferent de mărimea tarifelor pentru serviciile medicale

CHIȘINĂU, 23 feb — Sputnik. Ministerul Sănătății precizează că noile tarife pentru serviciile medicale nu vor afecta cetățenii Republicii Moldova care dețin poliță de asigurare medicală.

”Aproape 86 la sută din populație va avea acces la serviciile medicale gratuite și tratamente compensate. Speculațiile lansate în spațiul public potrivit cărora majorarea tarifelor va limita accesul oamenilor, în special a celor cu venituri mici, la servicii medicale sunt neîntemeiate și false”, susține instituția.

Laborator medical - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Tarifele pentru serviciile medicale s-au majorat cu până la 3 mii de procente

Ministerul Sănătății precizează că persoanele, care au venituri mici sau nu au un loc de muncă sunt asigurate de către Guvern. Pentru a benefica de asigurare medicală din partea statului, aceste persoane vor trebui să aibă oficial statut de șomer sau de beneficiar de ajutoare sociale.

Potrivit Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, Guvernul achită costul polițelor medicale pentru 15 categorii de cetățeni: preșcolari, elevi, studenți, rezidenți, doctoranzi, gravide, lăuze, persoane cu nevoi speciale,  persoane cu statut de șomer, mame cu patru sau mai mulți copii și beneficiari de ajutoare sociale.

”Pentru aceste categorii de cetățeni accesul la sănătate nu va fi un lux, ci un drept garantat de stat. Mai mult, oamenii asigurați medical de Guvern, adică cei care au venituri mici, care nu au un loc de muncă, care sunt în incapacitate de muncă, vor beneficia, datorită tarifelor majorate, de servicii medicale și tratamente mult mai calitative”, dă asigurări ministerul.

Spital - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Avocatul Poporului: asistența medicală va deveni un lux pentru mii de cetățeni

Ministerul Sănătății precizează că restul de 14 la sută din populația țării poate beneficia de servicii medicale gratuite sau compensate, dacă își procură polițe de asigurare medicală. Persoanele care nu își pot procura o astfel de poliță din cauza lipsei veniturilor, trebuie să demonstreze acest lucru, așa cum cere legislația Republicii Moldova.

Potrivit Ministerului Sănătății, majorarea tarifelor pentru serviciile medicale a fost o măsură obligatorie pentru buna funcționare a sistemului de sănătate.

”Această măsură permite ca, anual, să fie implementate metode noi de diagnostic și tratament, care oferă posibilitatea medicilor să identifice rapid și cu precizie boala, și să aplice terapia potrivită”, se spune într-o notă semnată de Ministerul Sănătății.

În Republica Moldova, tarifele la serviciile medicale au fost ajustate ultima dată în anul 2011.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0