CHIȘINĂU, 22 feb – Sputnik. Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a sesizat din oficiu în legătură cu majorarea taxelor pentru serviciile medicale. Instituția Ombudsmanului va iniția o investigație în acest scop, urmând a fi stabilită măsura în care au fost justificate aceste majorări de prețuri.
Ombudsmanul consideră că aceste scumpiri vor afecta considerabil realizarea dreptului la ocrotirea sănătății nu doar a persoanelor care nu au poliță de asigurare medicală, dar și a celor care dispun de ea.
”Asistența medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetățeni din categoriile vulnerabile social, iar reducerea accesului la servicii medicale va duce la sporirea morbidității și mortalității”, consideră Avocatul Poporului.
Ombudsmanul nu exclude necesitatea majorării tarifelor la serviciile medicale, dar ține să atenționeze autoritățile că aceste măsuri urmează a fi aplicate în asemenea manieră încât să nu afecteze în mod dramatic realizarea drepturilor persoanelor la serviciile medicale.
Din luna februarie, taxele la toate serviciile pe care le prestează instituțiile medicale din Moldova s-au majorat de câteva ori, potrivit ultimelor modificări operate la Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare.
Astfel, dacă o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, acum va costa 209 lei, în serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei și nu 218, cum era până acum. În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical – 446 de lei, în loc de 299. De asemenea, o zi de reanimare va costa aproape 1000 de lei și nu 533, cum era până acum.
O intervenție chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice va costa 4.600 de lei în loc de 1.900. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1.007 lei în loc de 82 de lei.
Potrivit unei expertize efectuată de Centrul Național Anticorupție, ”la o analiză detaliată a modificărilor propuse la Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare, se constată o majorare excesivă şi neargumentată la unele tipuri de servicii medicale”.
”Prin urmare, se remarcă o majorare a tarifelor la serviciile medico-sanitare, comparativ cu cele existente, de până la 700%, 900% şi chiar peste 3000%, or în unele cazuri, cum ar fi de exemplu costul unui pansament (la compartimentul Stomatologie), care s-a majorat cu 400%, sau costul unei analize generale de sânge, care s-a majorat cu 300%, suntem rezervaţi în privinţa echitabilităţii stabilirii unor asemenea tarife”, constată experții CNA.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>