Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tarifele pentru serviciile medicale s-au majorat cu până la 3 mii de procente

© Sputnik / Андрей Старостин / Accesați arhiva multimediaLaborator medical
Laborator medical - Sputnik Moldova
Abonare
Din februarie, persoanele neasigurate vor plăti mai scump pentru serviciile medicale prestate de instituțiile medicale din Moldova.

CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. Toate serviciile medicale pe care le prestează instituțiile medicale din Moldova s-au majorat de câteva ori, potrivit ultimelor modificări operate la Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare.

Cel mai mult aceste majorări vor fi simțite de persoanele care nu sunt asigurate. Potrivit Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), modificarea tarifelor vizează în special serviciile medicale prestate contra plată cetăţenilor care nu sunt asiguraţi ori care nu respectă paşii de acces în sistem: bilet de trimitere de la medicul de familie, medic specialist.

”Costurile pentru serviciile medicale prestate persoanelor asigurate în conformitate cu Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) sunt acoperite integral de CNAM, fără vreo plată suplimentară pentru acestea din partea beneficiarilor”, precizează reprezentnații Companiei.

Осанка - Sputnik Moldova
În Moldova vor crește prețurile la serviciile medicale de diagnosticare

Conform noilor modificări, s-au scumpit și taxele pentru ziua pat. Astfel, dacă o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, acum va costa 209 lei, în serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei și nu 218, cum era până acum. În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical – 446 de lei, în loc de 299. De asemenea, o zi de reanimare va costa aproape 1000 de lei și nu 533, cum era până acum, potrivit Sănătate Info. 

Intervențiile devin și ele mai scumpe. De exemplu, o intervenție chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice va costa 4.600 de lei în loc de 1.900. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1.007 lei în loc de 82 de lei. Intervențiile de îndepărtare a sânului afectat de tumori maligne vor costa aproximativ 2.000 de lei în loc de 500 de lei.

Totodată, au fost incluse tarife pentru o serie de investigații de înaltă performanță, care vor costa de la câteva mii de lei, până la câteva zeci de mii de lei.

Potrivit unei expertize efectuată de Centrul Național Anticorupție, ”la o analiză detaliată a modificărilor propuse la Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare, se constată o majorare, din punctul nostru de vedere, excesivă şi neargumentată, la unele tipuri de servicii medicale”.

”Prin urmare, se remarcă o majorare a tarifelor la serviciile medico-sanitare, comparativ cu cele existente, de până la 700%, 900% şi chiar peste 3000%, or în unele cazuri, cum ar fi de exemplu costul unui pansament (la compartimentul Stomatologie), care s-a majorat cu 400%, sau costul unei analize generale de sânge, care s-a majorat cu 300%, suntem rezervaţi în privinţa echitabilităţii stabilirii unor asemenea tarife”. 

CNAM îndeamnă cetăţenii să achite prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă până la 31 martie, perioadă în care sunt valabile reduceri în mărime de 50% şi 75% din valoarea primei, care a rămas neschimbată – 4056 de lei.

Pentru achitarea primei în sumă fixă, populaţia se poate adresa la oficiile „Poşta Moldovei” şi la agenţiile teritoriale ale CNAM.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0