Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vladimir Filat fără scăpare, va ieși din închisoare în anul 2025

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare, la 22 februarie, decizia Curții de Apel Chișinău prin care ex-premierul Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare în penitenciar de tip închis.

CHIȘINĂU, 22 feb – Sputnik. Ex-premierul Vladimir Filat, învinuit de corupere pasivă și trafic de influență, rămâne în închisoare. Curtea Supremă de Justiție a respins miercuri, 22 februarie, recursurile înaintate de avocații lui Filat și procurori. Pronunțarea deciziei motivante a CSJ va fi pe data de 23 martie.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
EXCLUSIV: Timofti decide marțea viitoare dacă Filat rămâne sau nu în închisoare

”Inadmisibile, recursurile sunt vădit neîntemeiate. Pronunțarea deciziei motivante a va fi pe data de 23 martie”, a anunțat, miercuri, Colegiul Penal al CSJ.

Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Vladimir Timofti, Constantin Alerguș și Nadejda Toma, au format completul de judecată care au examinat cererea avocaților ex-premierului.

Colegiul Penal al CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care este menținută sentința de 9 ani de pușcărie pentru Filat dictată de Judecătoria Buiucani. Ședința a avut loc fără participarea părților.  

Procurorii, dar și avocații au contestat, la începutul lunii ianuarie, la CSJ decizia Curții de Apel în dosarul ex-premierului moldovean Vladimir Filat. 

La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.

Высшая судебная палата Республики Молдова - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine sunt judecătorii care vor da verdictul final în dosarul Vladimir Filat

Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat. 

Ex-premierul se află acum în arest în Penitenciarul nr.13 din Chișinău. Imediat ce va fi pronunțată decizia CSJ, acesta ar putea fi transferat la Penitenciarul nr.2 din Lipcani, care se află în nordul Republicii Moldova, la hotar cu România. 

Procurorul șef Anticorupție, Viorel Morari, a declarat anterior pentru Sputnik că pe numele ex-premierului Vladimir Filat mai există și alte capete de acuzare. Viorel Morari a precizat că aceste învinuiri, care îi vor fi aduse lui Filat, fac parte din marele dosar al fraudelor bancare. 

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

 

Fluxul de știri
0