Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine sunt judecătorii care vor da verdictul final în dosarul Vladimir Filat

© Sputnik / Evgheni PanasencoВысшая судебная палата Республики Молдова
Высшая судебная палата Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Completul judecătoresc care va examina cererile de contestare a deciziei Curții de Apel prin care este menținută sentința de 9 ani de pușcărie pentru Vladimir Filat este format din Vladimir Timofti, Constantin Alerguș și Nadejda Toma

CHIȘINĂU, 18 feb – Sputnik. Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Vladimir Timofti, Constantin Alerguș și Nadejda Toma, formează competul de judecată care va da verdictul definitiv în cazul ex-premierului Vladimir Filat, învinuit de corupere pasivă și trafic de influență. 

La 22 februarie 2017, ora 10.00, Colegiul penal al CSJ are pe agendă examinarea cererilor de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care este menținută sentința de 9 ani de pușcărie pentru Filat dictată de Judecătoria Buiucani. Ședința va avea loc fără participarea părților.

Judecătorul Vladimir Timofti are 53 de ani și este licențiat în Drept, în anul 1990, la Institutul militar din Moscova, Rusia. A fost numit judecător la CSJ printr-o decizie de Parlament, la 26 iunie 2003. Timofti are gradul superior de calificare a judecătorului, oferit prin decret la 7 februarie 2012. Acesta a fost anterior judecător al Tribunalului militar din Kutaisi, judecător la Judecătoria militară din Chişinău și  vicepreşedinte al Judecătoriei militare din Chişinău.

Vlad Filat la Judecătoria Buiucani, 27 iunie 2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dosarul Filat ia o nouă întorsătură

Magistratul Constantin Alerguș are 62 de ani. Și-a primit Licenţă în Drept, în anul 1981, la Universitatea de Stat din Moldova. Este judecător la CSJ din iunie 2005. A primit gradul superior de calificare al judecătorului prin Decretul președintelui țării, din 10 decembrie 2009. Cariera și-a început-o în calitate de anchetator MAI în Secţia de poliţie Râşcani, Chişinău. A deținut funcțiile de șef al Secţiei de anchetă în sfera economică a Direcţiei de interne, Chișinău, ofiţer de securitate MAI, inspector pe efectivul personal MAI. Din 1993 își începe activitatea în sistemul judecătoresc la Judecătoria Buiucani și ulterior la Judecătoria Centru.  

Cel de-al treilea judecător care formează completul judecătoresc care va examina dosarul lui Filat, este Nadejda Toma. Toma are 50 de ani și a fost numită judecător la CSJ în anul 2014. A absolvit facultățile de Filologie și de Drept la Universitatea de Stat din Moldova. Își începe cariera profesională în anul 1990 ca translator, grefier, specialist coordonator, şef al Secretariatului prezidiului şi Plenului Judecătoriei Supreme a Republicii Moldova. Ulterior, deține funcția de specialist principal al Cancelariei penale, consultant, consultant superior, consilier al preşedintelui Tribunalului Chişinău. Din 2001  până în 2011 este judecător la Judecătoria Ialoveni. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0