Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șor a depus mărturii în dosarul Platon

© Sputnik / Miroslav RotariИлан Шор 11.10.2016
Илан Шор 11.10.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Miercuri, omul de afaceri din Moldova Ilan Șor a depus mărturii în dosarul întreprinzătorului Veaceslav Platon, care este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani

CHIȘINĂU, 22 feb — Sputnik. Miercuri, în cadrul ședinței Judecătoriei din Chișinău, omul de afaceri din Moldova și primarul orașului Orhei, Ilan Șor, a depus mărturii în dosarul întreprinzătorului Veaceslav Platon, care este învinuit de delapidări.

„Astăzi am confirmat mărturiile pe care le-am depus anterior", le-a spus Șor jurnaliștilor la ieșirea din sala de judecată unde s-a aflat timp de câteva ore.

Илан Шор доказывает свою невиновность - Sputnik Moldova
Politică
Shor: Platon este un manipulator talentat, cinic şi lipsit de scrupule

Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, care au dus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 milioane de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înșelăciune sub formă de credite, au fost transferați pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza proveniența ilegală. Ulterior, o parte din această sumă a fost utilizată pentru stingerea unor credite obţinute anterior de către învinuit în băncile din Republica Moldova.

Creditele au fost luate cu ajutorul unor persoane interpuse, care au gajat pentru obţinerea banilor acțiuni la Moldindcombank, compania ASITO, bunuri imobile ce aprţineau Moldindcombank, precum şi bunuri din Federaţia Rusă.

penitenciar - Sputnik Moldova
Societate
Reținerea șefului Penitenciarului 13 are legătură cu dosarul Veaceslav Platon

"Banii au ajuns însă pe conturile a zeci de firme off-shore, dar şi a unor companii şi instituţii financiare din Rusia, Letonia şi Ucraina. Toate acestea pentru a le conferi o provenienţă legală", anunță procurorii.

În noiembrie trecut, Procuratura Anticorupţie a expediat în instanţă dosarul penal pornit pe numele lui Veaceslav Platon. Procurorii au aplicat sechestru pe bunuri, părţi sociale ale companiilor rezidente, ce aparţin învinuitului, şi conturi bancare în valoare de aproximativ 700 milioane de lei.

Dacă va fi găsit vinovat, Veaceslav Platon riscă până la 15 ani de închisoare pentru escrocherie şi 10 ani pentru spălare de bani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0