Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reținerea șefului Penitenciarului 13 are legătură cu dosarul Veaceslav Platon

© DIPpenitenciar
penitenciar - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii de la Procuratura Anticorupție îl acuză pe fostul șef al Penitenciarului nr. 13 că și-ar fi depășit atribuțiile de serviciul prin faptul că ar fi acceptat ca Veaceslav Platon să beneficieze de unele facilități ilegale.

CHIȘINĂU, 25 noiembrie — Sputnik. Procuratura a anunțat printr-un comunicat motivul pentru care fostul director al Penitenciarului nr. 13, Igor Juvala, a fost reținut de procurorii Procuraturii Anticorupție.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fostul director al penitenciarului în care a stat Filat a fost reținut

În comunicat se spune că pe data de 10 noiembrie curent la Procuratura Anticorupţie a fost înregistrat un raport cu privire la depistarea a două telefoane în celula Penitenciarului nr.13 în care este deţinut învinuitul Platon Veaceslav.

Telefoanele mobile au fost găsite de procurorii anticorupție pe 2 noiembrie curent, în urma efectuării unei percheziții autorizate de judecătorul de instrucţie.

Sursa oficială precizează că este vorba despre o percheziție în cadrul cauzei penale de acuzare a lui Platon Veaceslav de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art.190 alin.(5) din Codul penal şi art.243 alin.(3) lit.b) din Codul penal, pe faptul escrocherii şi spălării banilor de la Banca de Economii a Moldovei.

După ce au fost depistate cele două telefoane mobile în camera în care este deținut Veaceslav Platon, Procuratura Anticorupţie a iniţiat o cauză penală în baza articolului 328 alineatul (1) din Codul penal, în legătură cu depăşirea atribuţiilor de serviciu de către angajaţi Departamentului Instituţiilor Penitenciare.

Игорь Попа - Sputnik Moldova
Politică
Vlad Filat face „victime”: șeful penitenciarului 13, sancționat

Pe data de 24 noiembrie curent, Procuratura anticorupţie l-a reţinut pe șeful Penitenciarului nr. 13, care a deținut această funcție în perioada lunilor mai — octombrie 2016.

„Temei pentru reţinerea persoanei publice nominalizate au servit atât declarațiile în calitate de martor a unei persoane deţinute în Penitenciarul nr.13 în perioada lunilor mai — august 2016, cât şi depistarea în celula inculpatului Platon Veaceslav a două telefoane mobile", se spune în comunicatul Procuraturii.

Martorul a declarat că „în intervalul lunilor mai — august 2016, deţinuta Penitenciarului nr.13 P.S. a fost escortată în biroul de serviciu al şefului Penitenciarului care, s-a oferit să-i acorde posibilitatea de a întreţine discuţii telefonice cu inculpaţii Platon Veaceslav şi Burlacu Vitalie, care la acea etapă se aflau în căutare".

Procurorii au mai stabilit că, în perioada septembrie — noiembrie 2016, inculpatului Platon Veaceslav a deţinut ilegal în celulă două telefoane mobile, depistate în cadrul efectuării percheziţiei.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Trei angajați de la penitenciarul nr.13, condamnați pentru tortură

Fostul șef al Penitenciarului nr. 13 este bănuit că și-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu prin faptul că ar fi facilitat şi ar fi acordat posibilitate deţinuţilor preventiv de a comunica cu alte persoane implicate în comiterea infracţiunii şi care cunosc circumstanţe importante pentru urmărirea penală.

Aceste acţiuni, potrivit procurorilor, au generat amestecul în activitatea organului de urmărire penală cu scopul de a împiedica cercetarea rapidă, completa şi obiectiva a cauzei penale.

Fostul şef al Penitenciarului nr.13 a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore, iar Procuratura Anticorupţie continuă acţiunile de urmărire penală pentru stabilirea circumstanțelor cazului şi tragerii la răspundere a persoanelor vinovate.

Procuratura precizează că pentru săvărşirea infracţiunii prevăzute de art.328 alin.(1) Cod penal este prevăzută o pedeapsă cu amendă în mărime de la 650 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0