CHIȘINĂU, 22 feb — Sputnik. Pavel Filip a mustrat-o pe Corina Fusu chiar în timpul ședinței de miercuri a guvernului pentru că aceasta nu a ieșit să discute cu studenți și profesori care au protestat împotriva excluderii specialităților de pregătire a cadrelor didactice în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova.
Mai mult, Filip a cerut să fie exclusă de pe ordinea de zi a ședinței Guvernului chestiunii privind Nomenclatorul domeniilor de formare profesională şi al specialităţilor pentru pregătirea cadrelor în instituţiile de învăţământ superior.
„Foarte rău, doamnă ministru, că nimeni dintre reprezentanții ministrului educației nu a ieșit timp de două zile la protestatari. Propun să organizați mâine o ședință în format lărgit pe marginea acestei chestiuni", a declarat Pavel Filip chiar la începutul ședinței guvernului.
Totodată, el a subliniat că nu a fost identificată încă o soluție pentru această problemă.
„Am vorbit cu cei care protestează acum în fața casei guvernului. Oamenii spun că a fost examinat un proiect, iar acum este vorba despre un cu totul alt document… De asemenea vă cer să dați dovadă de mai multă transparență", a spus Filip.
La rândul său, Fusu a declarat că asupra acestui proiect s-a lucrat timp de un an.
„La proteste au ieșit doar două universități din opt", a subliniat Fusu, menționând și că proiectul care a provocat aceste revolte nu-i vizează pe studenții care au ieșit să protesteze.
În opinia ministrului, instituția pe care o conduce procedează corect, întrucât dorește să sporească prestigiul cadrelor didactice. „Ca să fii un bun pedagog trebuie să înveți mult", a spus Fusu.
Ea susține că studenții protestează din cauza că vor fi nevoiți să învețe cu un an mai mult decât acum.
Experții au declarat pentru Sputnik că, de fapt, protestatarii nu se revoltă împotriva anului în plus de studii, ci a faptului că, sub pretextul îmbunătățirii procesului de instruire, sunt distruse universitățile, anumite direcții științifice, în cazul dat — a celei pedagogice și altele.
Astfel, sunt vehiculate deja zvonurile că lichidarea unor instituții de învățământ pedagogic ține de fapt de anumite interese legate de terenuri, clădiri etc. Unii protestatari consideră însă că se încearcă alungarea lor din țară. Aceștia au scandat: „Suntem pentru Moldova", „Dorin să învățăm acasă", „Suntem privați de dreptul de a trăi acolo unde ne dorim".
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>