Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fusu ar putea fi, în accepţia lui Ghimpu, un promotor al gândirii comuniste

© Sputnik / Мирослав РотарьКорина Фусу
Корина Фусу - Sputnik Moldova
Abonare
Camerele de supraveghere vor fi prezente în continuare la examenul de BAC. Este acesta un semn de europenism sau unul de gândire perimată?

CHIŞINĂU, 4 iun — Sputnik. Sesiunea de bacalaureat 2016 a demarat vineri 3 iunie. Elevii alolingvi au susţinut examenul la limba română. Ca şi până acum, examenul s-au desfăşurat sub supravegherea camerelor video.

Acum câteva zile, ministrul liberal al Educaţiei, Corina Fusu, a anunţat că nici în acest an nu se va renunţa la camerele de supraveghere în procesul examenului de Bacalaureat.

În cadrul unei emisiuni la „Moldova 1", ministra a opinat că, după ce frica de respectivele camere a fost depăşită, a crescut atât nota medie la BAC, cât şi numărul celor care au susţinut examenul.

Proeuropeană prin excelenţă, ca de altfel şi toţi liberalii moldoveni, Corina Fusu a ţinut să accentueze că această practică este una eminamente europeană.

„Această practică există şi în majoritatea statelor europene", a subliniat ministra.

Corina Fusu Корина Фусу - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fusu: corupția trebuie combătută în primul rând în instituțiile de drept

Fusu a punctat că nu va fi permisă fraudarea examenelor, iar înregistrările video ar putea reprezenta probe imbatabile în cazul unor eventuale procese de judecată.

Absolut surprinzătoare această metamorfoză prin care a trecut gândirea liberală moldovenească.

Explicăm. Acum câţiva ani, PL a condamnat vehement intenţia de a supraveghea absolvenţii care susţin BAC-ul cu ajutorul camerelor video, iar cel mai mare liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, considera că instalarea respectivelor camere ar fi un semn de gândire comunistă.

La vremea respectivă, Ghimpu opina că instalarea camerelor de supraveghere ar crea presiuni suplimentare asupra elevilor, ar însemna să-i traumatizezi „de la 18 ani, controlându-i cu detectorul, punând camere de luat vederi, la care nu orice copil rezistă psihologic".

Tot atunci, şeful liberalilor afirma revoltat că nu ar trebui să căutăm corupţia în şcoli, ci la „Fisc, Vamă, prin ministere".

Iar ministrul Educaţiei de la acea vreme, Maia Sandu, în opinia liderului liberal, a dat dovadă de „gândire veche, comunistă".

Acum suntem încercaţi de o mare nedumerire: ori liberalii au fost atunci ipocriţi, iar revolta lor nu a fost decât un truc de imagine, ori gândirea acestora s-a învechit şi comunizat între timp.

Ar mai fi însă şi o altă ipoteză şi anume că vederile ministrului Corina Fusu sunt diferite de cele ale şefului ei de partid, Mihai Ghimpu.

Fluxul de știri
0