Pronosticul sinistru al lui Bill Gates: vor muri 30 de milioane de oameni

© REUTERS / Shannon StapletonBill Gates
Bill Gates - Sputnik Moldova
Abonare
Bill Gates a lansat un avertisment care dă fiori pe şira spinării

CHIȘINĂU, 20 feb — Sputnik. Bill Gates, care este cel mai bogat om al planetei, a declarat, în cadrul celei de-a 53-a ediție a Conferinţei de Securitate de la Munchen, că riscul unui atac bioterorist este enorm.

Визит Билла Гейтса в Москву - Sputnik Moldova
Un ministru către Bill Gates: crede, oare, că trăim în mijlocul junglei

Potrivit lui Gates, principala amenințare de securitate este legată de epidemii care pot ucide zeci de milioane de oameni. Tehnologia permite acum unui terorist să recreeze virusul variolic, pe calculator, sau o formă de gripă extrem de agresivă, iar prin inginerie genetică le poate sintetiza, scrie The Guardian, care este citat de cyd.ro.

Până de curând, amenințările bioteroriste au fost mai puțin luate în calcul, pentru că producerea unor "arme mortale" necesita experți și laboratoare uriașe, ușor de depistat. În ultimii cinci ani, progresele în biologia celulară și miniaturizarea echipamentelor fac tot mai plauzibil scenariul unui atac bioterorist, care ar destabiliza zone întregi.

Un virus cu răspândire aerogenă ar ucide peste 30 de milioane de oameni.

„Fie că se va întâmpla printr-un capriciu al naturii sau de o mână teroristă, epidemiologii avertizează că un agent patogen propagat în aer poate ucide 30 de milioane de oameni în mai puţin de un an de zile. Iar ei spun că există probabilitatea ca lumea să experimenteze un astfel de focar în următorii 10 sau 15 ani", a spus Gates, care s-a aflat în premieră la conferința de la Munchen.

S-a mai întâmplat, în 1918, când a fost un virus natural, acum ar putea fi unul creat în laborator, a conchis Bill Gates. Limitarea unei astfel de epidemii ar fi posibilă cu ajutorul vaccinării și a medicației antivirale, dar omenirea trebuie să fie pregătită, pentru o mobilizare fără precedent într-un astfel de caz.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0