Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pavel Filip va aborda la Kiev două probleme dureroase pentru toți moldovenii

© Sputnik / Miroslav RotariПавел Филип премьер-министр Молдавии
Павел Филип премьер-министр Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Discuțiile pe care urmează să le poarte Pavel Filip la Kiev sunt importante dar și destul de dificile, deoarece subiectele de bază sunt gestionarea râului Nistru și comerțul bilateral.

CHIȘINĂU, 13 feb — Sputnik. Luni, prim-ministrul Pavel Filip se află într-o vizită oficială la Kiev. Serviciul de presă al guvernului subliniază că este prima deplasare de lucru peste hotarele țării din acest an, pe care o efectuează șeful guvernului moldovean.

Punctul de trecere a frontierei de tip debarcader „Soroca-Țekinovca” - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alertă în Moldova: vezi ce vrea să facă Ucraina cu râul Nistru

Subiectul a fost discutat luni dimineața, în cadrul unei emisiuni în direct realizate în studioul Sputnik Moldova de jurnaliștii și comentatorii politici Victor Ciobanu, Ghenadie Vaculovschi și Octavian Racu.

Participanții la emisiune au menționat că discuțiile pe care urmează să le poarte Pavel Filip la Kiev vor fi importante dar și destul de dificile, deoarece subiectele de bază sunt gestionarea râului Nistru și comerțul bilateral.

În opinia participanților la emisiune, Kievul are un comportament ofensiv atunci când își promovează interesele în relația cu Chișinăul, în timp ce ultimul este nevoit de fiecare dată să facă concesii. Asta chiar dacă Republica Moldova are propriile sale interese și nu mai poate să facă cedări, așa cum pretinde Kievul.

Fabricación de leche - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Producătorii moldoveni de lactate, alarmați de invazia produselor ucrainene

Vorbind despre problemele legate de râul Nistru, participanții la emisiune au amintit că Ucraina, încercând să-și rezolve problemele economice și energetice, caută să exploateze la maximum debitul acestui râu, punând astfel în pericol nu doar ecosistemul acestuia, ci și securitatea localităților din Republica Moldova care se alimentează cu apă din Nistru. Printre acestea, Chișinăul este unul dintre orașele care poate fi afectat grav, dacă Kievul își va realiza intenția de a construi 6 hidrocentrale noi pe Nistru.

Organizațiile ecologiste din Moldova, dar și din Ucraina, au tras un mare semn de alarmă în legătură cu aceste planuri ale Kievului.

Un alt aspect abordat de comentatori în studioul Sputnik este comerțul moldo-ucrainean. Participanții au amintit că mai mulți experți în economie au avertizat în repetate rânduri că deschiderea pieței moldovenești pentru exporturile din Ucraina pune în pericol existența mai multor producători moldoveni. Unii dintre acești producători au fost eliminați de pe mai multe piețe externe din cauza că acestea au fost invadate de produsele din Ucraina. Între altele au fost menționate piețele României, Estoniei, Lituaniei, Letoniei etc.

Participanții la emisiune au subliniat că sarcina care îi revine lui Pavel Filip este să transforme această vizită la Kiev într-un început de dialog moldo-ucrainean, care să conducă la protejarea și promovarea intereselor cetățenilor și oamenilor de afaceri din Republica Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0