Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alertă în Moldova: vezi ce vrea să facă Ucraina cu râul Nistru

© Photo : Poliţia de FrontierăPunctul de trecere a frontierei de tip debarcader „Soroca-Țekinovca”
Punctul de trecere a frontierei de tip debarcader „Soroca-Țekinovca” - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful guvernului de la Chișinău, Pavel Filip, a prezidat o ședință specială în cadrul căreia demnitarul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu intențiile autorităților de la Kiev de a construi 6 hidrocentrale pe râul Nistru, care sunt de natură să pericliteze mediul ambiant.

CHIȘINĂU, 31 ian — Sputnik. Executivul moldovean anunță printr-un comunicat faptul că există informații privind intenția autorităților ucrainene de a construi cele 6 hidrocentrale noi pe Nistru mai sus de actuala hidrocentrală de la Novodnestrovsc.

Днестр - Sputnik Moldova
Doar un pas până la o catastrofă ecologică pe Nistru

Guvernul Republicii Moldova anunță de asemenea că a fost sesizat de mai multe organizații de specialitate, precum și de reprezentanții mediului academic în legătură cu pericolul grav pentru mediu pe care l-ar prezinta o eventuală realizare în practică a intențiilor Kievului.

Hidrocentrala existentă de la Novodnestrovsc constituie deja o amenințare „pentru biodiversitatea și resursele acvatice ale râului Nistru", iar activitatea acestuia a condus la diminuarea capacității celui mai important râu al țării noastre de a se autopurifica. Cauza este dereglarea regimului termal al Nistrului.

De asemenea, specialiștii moldoveni subliniază că din cauza hidrocentralei respective „a scăzut volumul rezervorului de acumulare de la Dubăsari şi s-a micşorat potențialul de recreere a zonelor aferente".

Днестр - Sputnik Moldova
Societate
Ucraina deschide ”robinetul”. Debitul de evacuare a apei în Nistru a crescut

Ecologii moldoveni avertizează că în cazul în care Kievul își va realiza planurile în privința Nistrului, resursele de apă ale acestui râu s-ar putea reduce cu circa 50 la sută. Ucraina în schimb ar câștiga enorm din punct de vedere economic de pe urma edificării acestor obiective energetice.

Premierul Pavel Filip a dispus crearea unui grup de lucru care va întruni specialiști de la diferite instituții. Grupul are sarcina să elaboreze un plan de acțiuni pentru executivul de la Chișinău.

Totodată, Cabinetul de Miniștri va examina problema respectivă inclusiv prin prisma acordurilor normelor dreptului internațional, inclusiv a Acordului de Asociere RM-UE.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0