Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Producătorii moldoveni de lactate, alarmați de invazia produselor ucrainene

© Sputnik / Alexey DanichevFabricación de leche
Fabricación de leche - Sputnik Moldova
Abonare
Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse lactate menționează că produsele importate din Ucraina substituie mărfurile moldovenești pe rafturile magazinelor.

CHIȘINĂU, 5 feb — Sputnik. Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse lactate se așteaptă în lunile aprilie — mai la principalul aflux de produse lactate ieftine din Ucraina. Din cauza volumului mare de producție, prețul de cost al lactatelor ucrainene este deja de pe acum mai mic decât al celor moldovenești, a menționat pentru agenția Sputnik președintele Asociației respective, Carolina Linte.

„În acest an, ne-am ciocnit de faptul că pe rafturile supermarketurilor, mai ales în rețelele comerciale de origine ucraineană, au apărut produse perisabile din Ucraina. Sectorul de produse lactate cu un termen redus de valabilitate a fost întotdeauna unul prioritar pentru producătorul autohton. Coraportul produse moldovenești — produse de import era de 90:10", a declarat Carolina Linte.

Молочный комбинат в Омске - Sputnik Moldova
Laptele moldovenesc este eliminat de pe piața autohtonă

În 2011 Ucraina și Moldova au încheiat un contract cu privire la Zona de liber schimb în cadrul CSI. Cu toate acestea, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse lactate propune să fie introduse taxe vamale pentru mărfurile ucrainene în mărime de 10 — 15%.

„În afară de introducerea taxei vamale, noi propunem să fie instituit un control eficient la frontieră pentru a reduce volumul importurilor la care are dreptul o persoana fizică. Cunoaștem că la ora actuală persoanele particulare au dreptul să aducă în țară, fără a plăti taxa vamală, marfă în sumă de 300 de euro pe zi. Propunem să fie stabilită o limită care ar permite, de exemplu, importul în Moldova a cel mult 2 kg de cașcaval", a specificat Carolina Linte.

Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse lactate și-a prezentat propunerile la comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe, iar acum așteaptă reacția autorităților. În prezent, în ramura producătoare de lactate din Moldova activează 15 mii de persoane.

Fluxul de știri
0