Pe pagina de Facebook a Uniunii Europene în Republica Moldova a apărut un tabel interesant în care suntem anunțați că exporturile din Moldova merg strună și se află în continuă creștere pe parcursul ultimelor 10 ani și s-ar părea că trebuie să ne bucurăm, nu? Mai ales că acest lucru, după cum ni se spune, se datorează în mare parte intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător — DCFTA.
Nu știu dacă cetățenii moldoveni o duc mai bine, dar companiile europene care și-au deschis aici întreprinderi-fiice în zone economice libere cu siguranță o duc bine și înregistrează profituri importante, care nu sunt impozitate așa cum sunt impozitate profiturile obținute de agenții economici moldoveni.
Ar fi bine să vedem care sunt cele mai mari 100 de companii exportatoare din Moldova și să vedem cui aparțin ele de fapt. Putem observa că toate rapoartele și cifrele sunt prezentate în alte valute decât leul moldovenesc. După ce vom face un astfel de clasament vom putea să aflăm cu certitudine care este cifra exporturilor întreprinderilor moldovenești ca să vedem cu adevărat dacă au avut de câștigat moldovenii de pe urma intrării în vigoare a Acordului de liber schimb.
Surprinzător este că acest grafic nu ne prezintă și datele despre importurile în Republica Moldova. Pentru a putea înțelege mai bine cum au evoluat lucrurile în ultimii 10 ani, cred că aceste cifre sunt indispensabile.
Companiile străine și-au făcut companii-fiice în Moldova unde folosesc munca ieftină cu scopul de ași maximiza profiturile, iar produsele finite cu valoare adăugată ajung pe piața din țările de origine. Profiturile sunt garantate, pentru că în Moldova un muncitor este plătit mult mai puțin decât un german pentru aceeași muncă. În plus, moldoveanul muncește și mai mult, ceea ce duce la creșterea și mai mare a profiturilor, care desigur evită fiscalitatea. Desigur, companiile străine își stabilesc strategiile de dezvoltare, dar nu tot ce este bine pentru o companie este neapărat bine și pentru stat.
Într-o competiție, unde la proba de alergat pe distanța de 100 de metri, participă un elev de clasa 1-a și un campion mondial, fără ca cineva să țină cont de vârstă și puterea pe care o au, și unde elevul este lăudat de antrenor că a început să alerge deja mai repede, consider că este o bătaie de joc. Desigur, elevul își primește bombonica și s-ar putea să fie chiar fericit, asta însă nu schimbă rezultatul final.
În plus, ar fi bine să vedem care este profitul real obținut de companiile cu capital străin și care este aportul acestora la bugetul de stat. Și care este dinamica companiilor autohtone cu capital moldovenesc. Atunci vom putea face o comparație reală cum au prosperat companiile cu capital autohton după intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb. Până atunci, aceste cifre poartă un caracter propagandistic pentru a convinge noii proletari (salariații) că totul merge bine în Moldova.
În timp ce toată lumea este revoltată și se arată preocupată de miliardul furat de politicienii corupți, ni se șterpelesc zeci de miliarde de sub nas. Capitalul străin suge seva economiei naționale pe care o pompează din ”colonia Moldova”.
P.S. Recent, premierul moldovean, Pavel Filip, i-a invitat pe investitorii din Emiratele Arabe Unite să participe la procesul de privatizare a companiilor de stat care vor avea loc în acest an. Totodată el a declarat că ”2017 este anul creşterii economice şi al investiţiilor”.
Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci foarte curând o să importăm până și curentul electric produs la noi în țară sau pentru livrare a gazelor și curentului electric. Anul 2017 o să-l putem numi pe bună dreptate anul în care vom căpăta statutul de colonie.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik.