Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se întrevede o nouă majorare a tarifelor la electricitate, gaze și căldură

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaОплата услуг ЖКХ
Оплата услуг ЖКХ - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a Moldovei prognozează o posibilă majorare a tarifelor la agentul termic, energia electrică și gazele naturale furnizate consumatorilor, ceea ce ar putea condiționa, între altele, presiuni inflaționiste.

CHIȘINĂU, 1 feb — Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) a prezentat miercuri o nouă rundă de prognoză a inflației pe anii 2017 și 2018.

În cadrul conferinței de presă de miercuri, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a declarat că în 2017 rata medie anuală a inflației se va stabili la nivelul de 5,2%, iar în 2018 va fi de 4,9%. Important este că în cel mai apropiat timp aceasta se va plasa în intervalul de variație al țintei inflației ((+/-1,5 puncte procentuale din  5% — n. red.), deja în trimestrul doi al anului 2017.

Калькулятор и очки, график планирования экономики - Sputnik Moldova
După creșterea economică din 2016, în Moldova vine recesiunea

„Comparativ cu prognoză precedentă, valorile medii anuale proiectate ale ratei anuale a inflației sunt superioare cu 0.6 puncte procentuale pentru anul 2017 și cu 1.1 puncte procentuale pentru anul 2018", a spus Cioclea.

Покупательница у прилавка с фруктами в гипермаркете Лента в Новосибирске - Sputnik Moldova
Cum "erodează" inflația creşterile salariale

Acesta a menționat că presiunea inflaționistă este determinată de creșterea prețurilor la combustibil pe piețele internaționale, scumpirea produselor alimentare și posibila majorare a tarifelor la serviciile reglementate: agent termic, energie electrică și gaze naturale.

Toate acestea ar putea determina o creștere nesemnificativă a inflației în comparație cu prognoza precedentă, a conchis guvernatorul BNM.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0