Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

După creșterea economică din 2016, în Moldova vine recesiunea

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Ken Teegardin / Калькулятор и очки, график планирования экономики
Калькулятор и очки, график планирования экономики - Sputnik Moldova
Abonare
Creșterea economiei Moldovei în 2016 a fost mai mare decât s-a prognozat dat fiind faptul că la momentul întocmirii scenariului situația curentă nu predispunea la optimism: reducerea creșterii PIB-ului în acest an și în anul viitor este legată de riscurile persistente și vechile probleme nesoluționate.

CHIȘINĂU, 13 ian — Sputnik. Expertul economic Ion Tornea a comentat în interviul acordat pentru radio Sputnik Moldova prognozele Băncii Mondiale (BM) pe anii 2017 — 2018, precum și revizuirea prognozelor anterioare de creștere a economiei moldovenești.

Viorel Gârbu, în studioul Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Video
Expert: Economia țării este la pământ, iar autoritățile fac bilanțuri optimiste

 În raportul său din luna ianuarie, „Perspectivele economice globale" (Global Economic Prospects), Banca Mondială a redus prognoza de creștere economică a Moldovei pe anii 2017- 2018 cu 1,2% față de indicii stabiliți acum jumătate de an. Astfel, dacă în iulie anul trecut se anticipa o creștere a PIB-ului în 2017 cu 4%, iar în 2018 cu 4,5%, potrivit ultimelor prognoze, creșterea economică a Moldovei va constitui doar 2,8% și, respectiv, 3,3%.

Totodată, BM a revăzut creșterea PIB-ului pe anul 2016, așteptând că aceasta va fi de 2,2%, și nu de 0,5%, cum a fost prevăzut anterior.

Ion Tornea a explicat corectarea prognozei de creștere economică pe anul 2016 prin faptul că, la momentul efectuării calculelor, situația politico-economică predispunea doar la concluzii extrem de pesimiste. Expertul s-a referit la instabilitatea politică de la începutul anului, precum și la deprecierea alertă a leului, în timp ce cursul valutei europene crescuse până la 28 — 29 lei pentru un euro.

„Firește, în acele condiții era imposibilă prognozarea unor variante optimiste de dezvoltare a economiei. Pe parcursul anului însă leul s-a stabilizat, exportul s-a stabilizat de asemenea, de aceea am înregistrat o creștere mai mare decât s-a prognozat. Însă nu vorbim de o creștere prea mare, ca cele înregistrate în 2011 sau 2013",  a subliniat expertul.

Totodată, Tornea afirmă că în Moldova nu au fost înlăturate barierele care împiedică dezvoltarea economiei, ceea ce nu permite formularea unor prognoze optimiste.

Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Există o investiție sigură în Moldova. Sfatul expertului

„Se reduce sursa principală de creștere. Este vorba de transferurile bănești din partea cetățenilor RM aflați peste hotare. Evident, dacă scăderea a început cu aproximativ doi în urmă și continuă până în prezent, prognozarea unei creșteri nu are sens. Este clar că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece veniturile care asigură consumul sunt în scădere", a adăugat economistul.

Potrivit acestuia, alți factori care influențează negativ asupra creșterii economiei sunt căderea investițiilor și instabilitatea politică.

„Orice economist vă poate spune că atunci când investițiile se reduc, nu poți prognoza creștere. Mai există și riscurile politice. La noi domină instabilitatea politică, incertitudinea, din care cauză scad drastic investițiile străine, nu se ameliorează climatul de afaceri. Cu alte cuvinte, nici unul dintre acești factori nu predispune la scenarii optimiste", a conchis Ion Tornea.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0