Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum "erodează" inflația creşterile salariale

© Sputnik / Alexandr KryazhevПокупательница у прилавка с фруктами в гипермаркете "Лента" в Новосибирске
Покупательница у прилавка с фруктами в гипермаркете Лента в Новосибирске - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik a analizat împreună cu experții indicatorii economici și prognozele pentru acest an, pentru a afla dacă locuitorii din țara noastră vor trebui să "strângă cureaua" în acest an.

CHIȘINĂU, 22 sept — Sputnik. Indicatorii inflației sunt esenţiali în determinarea nivelului de trai al populației.

Creșterea prețurilor la mărfuri și servicii, care conduce la devalorizarea banilor, arată capacitatea reală de cumpărare a populației. De fapt, anume inflația "erodează" într-un fel creşterile salariale. Deși în august în Moldova a fost înregistrat unul dintre cei mai înalți indicatori din regiune în ceea ce privește majorarea prețurilor la mărfuri și servicii, potrivit prognozelor, țara noastră va încheia acest an nu chiar atât de prost — cu o inflație de 6,8%.

© Sputnik / Nicolai KibichInflaţia în Moldova şi în ţările vecine
Inflaţia în Moldova şi în ţările vecine - Sputnik Moldova
Inflaţia în Moldova şi în ţările vecine

"Cu un asemenea nivel al inflației vom putea trăi", a declarat pentru Sputnik economistul Victor Moroz.

Potrivit acestuia, atunci când inflația lipseşte sau este în minus, tot este rău, acest lucru semnalizând că țara este stagnare și nu crește producția.

"Dinamica pozitivă, despre care vorbesc autoritățile și care este reflectată în pronosticurile lor, are loc de fapt pentru că din start condițiile noastre nu au fost prea favorabile", a subliniat Moroz.

Potrivit expertului situația economică depinde foarte mult de suportul din partea unor structuri internaționale: statul contează pe această susţinere, de aceea și pronosticurile sunt pozitive.

Sergiu Cioclea, Guvernatorul BNM - Sputnik Moldova
Raportul BNM anunță creșterea PIB-ului și diminuarea inflației

"Dacă ni se vor acorda credite, economia va fi în mișcare. Cifrele indicate în prognoze figurau, aşa ori altfel, în rapoarte și acum cinci, și acum opt ani, de aceea, cred, alegerile (chiar şi cu cele mai neașteptate rezultate) nu vor influența situația în mod esențial", a spus expertul.

După cum susține analistul, starea de lucruri se agravează și pentru că acest an a fost unul nefavorabil pentru agricultură, ceea ce se va reflecta în continuare asupra prețurilor.

"Moldova depinde foarte mult de factorii externi. Dacă eforturile statului și reformele for fi apreciate pozitiv de parteneri, atunci nu va trebui "să strângem cureaua". Iar dacă nu, atunci nici inflația mică nu ne va salva, nivelul de trai al populației va fi în descreștere", a conchs Victor Moroz.

Între timp, potrivit prognozelor expertului, situația a început să se îmbunătățească din contul creșterii transferurilor bănești și echilibrării indicatorilor economici din Moldova.

Fluxul de știri
0