CHIȘINĂU, 31 ian — Sputnik. Din cele nouă spitale municipale vor rămâne doar cinci, a declarat luni șeful Direcției Sănătate a Primăriei Capitalei, Mihai Moldovanu.
Potrivit acestuia, în Chișinău vor rămâne să funcționeze Spitalul nr. 1 (inclusiv Maternitatea nr. 1), Spitalul Sfânta Treime, Spitalul pentru Copii „Valentin Ignatenco", Spitalul Sfântul Arhanghel Mihail și Spitalul de Ftiziopneumonie.
Moldovanu a menționat că spitalele mici de până la 100 de paturi nu sunt rentabile din cauza cheltuielilor mari pentru servicii și pentru întreținerea personalului tehnic.
„Am luat decizia de a nu închide spitalele, ci doar de instituire a unui management comun al spitalelor mici și cele mari. Ele vor rămâne să activeze în aceleași sedii, cu același personal. Însă vor fi alipite la un sistem de administrare unic al unui spital mai mare, care dispune de mai multe posibilități pentru modernizare", a spus funcționarul.
Astfel, vor fi „sacrificate" Spitalul nr. 4 și Maternitatea nr. 2 care, potrivit Direcției Sănătate a Primăriei Capitalei, ar putea fi comasate cu Spitalul Sfântul Arhanghel Mihail, care se află în apropiere, astfel spitalele mici nu vor fi închise și se vor regăsi ca instituții în cadrul spitalelor mai mari. Moldovanu nu exclude însă că sub „incidența reformei" ar putea cădea și spitalele situate în zone diferite ale Capitalei. Făcând trimitere la experiența altor țări, responsabilul de la primărie a adăugat că managementul comun poate funcționa pe o rază de până la 70 km.
O altă opțiune propusă de către Direcția Sănătate este de a integra toate spitalele pentru copii într-o singură instituție: „Aceasta înseamnă un director, și nu trei; o contabilitate, și nu trei; doi electricieni, și nu șase etc. Astfel vom putea sa asigurăm potențialul acestor instituții, vom putea crea condiții mai bune pentru pacienți, vom putea procura tehnică, stimula personalul medical cu premii ș.a.", a continuat șeful Direcției Sănătate.
La momentul de față, în Chișinău, avem trei spitale municipale pentru copii: Clinica „Valentin Ignatenco" și două spitale mici: unul de boli infecțioase (cu 100 de paturi) și Spitalul de copii nr. 1 (cu 100 de paturi). Moldovanu susține că spitalele mici sunt ineficiente din punct de vedere economic. Dar reforma nu presupune reducerea personalului medical.
Din cele nouă spitale vor rămâne cinci, însă spitalele mici nu vor fi închise, ci vor activa pe lângă spitalele mari.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>