Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Hipocrate trădat: în spitale medicii estorchează bani de la pacienți

© Sputnik / Владимир Вяткин / Trecere la banca de fotografiiКапельница
Капельница - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
O femeie de condiție materială modestă, fiind operată într-un spital din Chișinău, a fost nevoită să plece acasă cu tot cu cusături, deoarece chirurgul a refuzat să-și ducă munca la bun sfârșit fără a i se pune în buzunar două mii de lei.

CHIȘINĂU, 24 nov — Sputnik. Această istorie a fost relatată pentru Sputnik Moldova de către o tânără femeie din Căușeni, care „a avut norocul" să simtă pe propria piele (și chiar la propriu, nu la figurat) cum percep unii medici principiile și valorile sistemului de sănătate din Republica Moldova.

Spital - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un medic-ginecolog de la un spital privat din Chişinău riscă 3 ani de puşcărie

Marina (numele este schimbat — n. red.) este o tânără mamă care își educă fetița de trei anișori. Anumite circumstanțe, de neinvidiat, le-au obligat să se mute cu traiul la Căușeni și să închirieze o locuință cu niște condiții departe de cele necesare pentru îngrijirea unui copil mic. Chiar și mama a început să se simtă prost la scurt timp. Lipsa încălzirii, pereții reci de beton și alimentația proastă condiționată de salariului mic și sporadic, și-au făcut efectul.

Recent, Marina a suportat o operație la Centrul Mamei și Copilului.

„Iar după operație s-a apropiat de mine sora medicală și mi-a spus că chirurgul a transmis că nu-mi va scoate cusăturile până nu-i voi plăti două mii de lei. Deși eu am poliță de asigurare", a scris Marina.

Indignată, femeia a telefonat mai întâi la Centrul Național Anticorupție, însă cei de acolo, ascultându-i istoria, au sfătuit-o să se adreseze Ministerului Sănătății. Marina așa a și făcut.

Fără să i se fi scos firele de la operație, ea s-a întors la Căușeni și a încercat să ajungă la chirurgul de la spitalul din localitate pentru ca acesta să-i înlăture în sfârșit cusăturile postoperatorii.

Роддом - Sputnik Moldova
Spital sau închisoare: nașterea într-o maternitate din Chișinău

„Însă mi s-a spus că înscrierea la chirurg se face cu o lună înainte. Auzeam cum în spate medicii și surorile medicale se șușoteau. Atunci am început să pricep care-i cauza. Iar a doua zi bănuielile mele s-au adeverit: m-am pomenit în prag cu medicul-chirurg care îmi ceruse bani — nu i-a fost greu să vină până la Căușeni! — și cu medicul de familie de la policlinica din localitate. Mi-au cerut să semnez un act pe numele ministrului Sănătății precum că nu am nici un fel de pretenții față de spital și personalul medical și că tratamentul a decurs foarte bine", ne-a scris Marina.

Încremenită de atâta obrăznicie și nedorind să-și mai atragă și alte probleme pe cap, Marina a semnat acel act fals. Ulterior a regretat: doar în felul acesta sute și sute de concetățeni de-ai noștri devin victime ale mafiei medicale.

În Moldova vor crește prețurile la serviciile medicale de diagnosticare>>

Menționăm că Marina a indicat în scrisoare numele medicului care i-a cerut banii și care, apropo, ocupă o poziție înaltă în ierarhia medicală din țara noastră. Sputnik însă și-a rezervat dreptul de a nu-l da publicității deocamdată.

Rugăm medicii despre care ne-a scris această femeie să-și expună și propria versiune despre cele întâmplate, scriindu-ne pe adresa: moldova@sputnik.md.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0