Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Premierul Filip anunță optimizarea rețelei de spitale din Moldova

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul se apucă de reforma spitalicească și propune să optimizeze rețeaua de spitale din țară pentru a eficientiza cheltuielile din domeniu, dar și să garanteze acordarea serviciilor medicale de calitate şi accesibile pentru moldoveni.

CHIȘINĂU, 14 ian — Sputnik. Premierul Pavel Filip a prezentat, în cadrul unei ședințe de lucru, conceptul reformei sistemului spitalicesc, care ar garanta acordarea serviciilor medicale de calitate şi accesibile pentru cetăţenii moldoveni.

Potrivit lui, este important să existe o viziune clară atunci când se fac reforme, pentru a cheltui banii eficient.

”Este foarte important să avem politici clare în domeniu, să ştim încotro mergem şi unde vrem să ajungem, să parcurgem etapă cu etapă paşii necesari. Cheltuirea fragmentară a banilor, fără o viziune clară, nu este eficientă", a accentuat Pavel Filip.

Компьютер - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul Filip trece de la hârtie la online

Potrivit conceptului prezentat de Ministerul Sănătăţii, se dorește asigurarea unor servicii medicale de calitate, optimizarea cheltuielilor prin crearea unei reţele spitaliceşti regionale funcţionale şi cost-eficiente, asigurarea condiţiilor pentru dezvoltarea durabilă a sectorului spitalicesc.

Proiectul prevede că tipurile de spitale şi amplasarea acestora va fi determinată în funcţie de aria de acoperire, situaţia demografică şi infrastructura existentă.

Totodată, este prevăzută crearea spitalului universitar, care să fie o instituţie de excelenţă, care să îmbine componenta curativă, didactică şi de cercetare.

Implementarea acestei reforme urmează a fi monitorizată de un Consiliul consultativ, care va fi creat de Guvern.

Premierul speră că proiectul va fi aprobat de Guvern în luna februarie. Acesta urmează a fi examinat de toate părţile interesate, inclusiv de reprezentanţi ai Parlamentului, instituţiilor medico-sanitare precum și ai asociaţiilor neguvernamentale din domeniu.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0