Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Valeriu Munteanu sau cum prostia bate funcția

© mediu.gov.mdValeriu Munteanu, Ministrul Mediului
Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului - Sputnik Moldova
Abonare
Liberalul Valeriu Munteanu a dat peste cap toate studiile și cunoștințele despre securitatea regională și mondială, prin aceasta renunțând la funcția de ministru al Apărării Republicii Moldova.

Valeriu Munteanu, vajnicul ministeriabil PL, se pare că și-a luat rămas bun de la fotoliul de ministru al Apărării la care aspira după ce un alt ex-liberal, Anatolie Șalaru, a fost destituit din funcție la solicitarea celui mai mare liberal din Moldova, Mihai Ghimpu. Motivul care ne face să enunțăm aceste concluzii este lunga scrisoare pe care a scris-o Munteanu, probabil o noapte întreagă, adresată președintelui Igor Dodon, pe care îl acuză de trădare.

Posibil, supărarea lui Munteanu pe faptul că nu va fi numit ministru la Apărare este justificată, în condițiile în care poate rămâne fără un loc de muncă după reformarea Guvernului și optimizarea Ministerului Mediului pe care îl conduce, mai ales că are de întreținut și o familie destul de numeroasă.

Ceea ce ne-a atras atenția în ”meditațiile nocturne” ale liberalului Munteanu este faptul că el vine cu o premieră în domeniul relațiilor internaționale. Și anume, Valeriu Munteanu propune ”să integreze economic Republica Moldova în NATO”.  Multe lucruri pot face moldovenii, dar să integrezi economic țara într-un bloc militar, se pare, este prea mult chiar și pentru Mihail Feodorovici și pentru Valeriu Munteanu. Aceasta doar dacă NATO nu intenționează să se transforme într-o alianță economică.

Михай Гимпу /  Mihai Ghimpu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ghimpu spune ce va face dacă președintele va respinge candidatura lui Munteanu

Urmărind ”firul inteligenței strategice” a liberalului Munteanu, aflăm că domnia sa a descoperit șapte ”piloni” prin care poate crește securitatea statului Republica Moldova. Ar fi de râs, însă de apucă fiorii știind că de fapt acest om aspiră cu ardoare la postul de ministru al Apărării. Să le luăm pe rând:

1. În programul său PL își propune să crească cheltuielile pentru apărare de la 0,5% din PIB, cât este acum, până la 2% din PIB, așa cum este în fiecare stat membru NATO.

Partidul Liberal este la putere de mulți ani, din 2009 conduce Ministerul Apărării, cu o mică excepție din februarie până în iulie 2015, când șefia a preluat-o PLDM. Apare întrebarea pertinentă, ce i-a împiedicat pe liberali să solicite acest lucru mai devreme?

2. Transformarea corpului de ofițeri într-un corp de elită al societății.

Cum să consolidezi securitatea Republicii Moldova dacă ofițerii sunt mai mult sau mai puțin respectați în societate? Peste tot în lume, în sens juridic, ofițerii sunt deja un corp de elită al țării. Doar în dictaturi ofițerii se impun ca elită.

3. Crearea unei companii republicane aflată în subordinea Ministerului Apărării.

Acest ”pilon” ne-a spulberat mai toate cunoștințele pe care le avem despre Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Oare companiile care deja există nu sunt tot în subordinea Ministerului Apărării? Ne poate da exemplu domnul Munteanu vreo companie care se află în subordinea Ministerului Sănătății sau a vreunei persoane fizice?

4. Amplasarea pe teritoriul Republicii Moldova a unităților Armatei Naționale și a tehnicii de luptă în funcție de necesitatea de apărare a țării.

Acest ”pilon” ne-a băgat definitiv în ceață! Dar acum, unitățile Armatei Naționale nu sunt dislocate în funcție de necesitățile de apărare? Ori, ele sunt amplasate în funcție de necesitățile medicale.

5. Înființarea serviciului de informație militară în subordinea Ministerului Apărării.

Conform modestelor noastre cunoștințe în domeniu, este vorba despre serviciul de informații militar și nu de informație militară. Informația militară o găsim în revistele și comunicatele de profil ale Ministerelor Apărării. Am prezentat acest aspect doar pentru a-i aminti lui Valeriu Munteanu, care se erijează într-un bun cunoscător și vorbitor de română, că limba română dar și elementele ce țin de  securitate au multe capcane.

Din câte cunoaștem, Ministerul Apărării are deja un organism propriu de informații. Ce-i drept micuț, dar să recunoaștem că nici armata Moldovei nu este ca cea a Rusiei sau SUA. Dorința lui Valeriu Munteanu de a crea un serviciu de informații militare ne duce la gândul că îi pregătește un loc frumos și fratelui său Ruslan, care în prezent este vice la SIS.

6. Creșterea gradului de interoperabilitate cu armatele statelor NATO.

La acest punct ne întrebăm dacă Valeriu Munteanu mai dorește integrarea în NATO? Dacă ar dori cu adevărat integrarea, și-ar propune interoperabilizarea totală cu țările NATO și nu doar creșterea interoperabilitații. Domnule Munteanu, dacă Mihail Feodorovici va afla ce vrei să faci, vei fi nevoit să pleci la ”zarabotkă”.

7.  Reintegrarea Republicii Moldova în programele NATO de avertizare timpurie.

Acest punct reprezintă ”cireașa de pe tort”! Cum poate Moldova să ”reintre” în sistemul de avertizare timpurie NATO, dacă nu a fost niciodată în acest sistem. Oare ca să fii membru a acestor programe, nu trebuie să devii mai întâi membru NATO?  Afirmațiile deplasate ale liberalului ne face să credem că habar nu are despre ce înseamnă avertizare timpurie. Probabil Valeriu Munteanu se conduce de zicala: fie omul cât de prost, mintea vine după post.

Валериу Мунтяну - Sputnik Moldova
Politică
Dodon poate refuza o singură dată candidatura lui Munteanu - decizia CCM

Luate împreună, afirmațiile lui Munteanu ne fac să ne întrebăm: cum de încap atâtea inepții în mintea unui singur om? Culmea este că Munteanu scrie în CV-ul său că, în anii 2011 – 2014, a urmat Facultatea de „Sociologie și Asistență Socială” – Studii de Securitate, Masterat, la Universitatea de Stat din București, România. Și mai șocant este că profesor și coordonator i-a fost nimeni altul decât vestitul Dan Dungaciu, sociolog și geopolitician român, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, președintele Fundației Mării Negre din România, fost Secretar de Stat în MAE de la București și fost consilier al președintelui interimar Mihai Ghimpu pentru problemele integrării europene a Republicii Moldova. Un mic ”detaliu” care ne face să credem că  Munteanu doar a luat de la Facultatea de „Sociologie și Asistență Socială” Diploma de Master nu și cunoștințe în domeniul securității. Sigur, cu ajutorul lui Dan Dungaciu, pe care, potrivit surselor noastre de încredere, intenționa să-l facă consilierul său în cazul în care se instalează în scaunul ministrului Apărării sau chiar viceministru al Apărării, în condițiile în care Dungaciu deține și cetățenia Republicii Moldova.

O concluzie pudică: lui Valeriu Munteanu îi place să se laude cu studiile pe care le are, deși habar nu are despre ce înseamnă securitate și apărare.

Opinia autorului nu reflectă neapărat opinia redacției Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0