Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ghimpu spune ce va face dacă președintele va respinge candidatura lui Munteanu

© Sputnik / Miroslav RotariМихай Гимпу / Mihai Ghimpu
Михай Гимпу /  Mihai Ghimpu - Sputnik Moldova
Abonare
Mihai Ghimpu a anunțat joi că PL are un plan de acțiuni în cazul în care președintele țării va respinge repetat candidatura liberalului Valeriu Munteanu la funcția de ministru al Apărării

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a dezvăluit, joi, în cadrul unei conferințe de presă, cum va proceda în cazul în care președintele Igor Dodon va respinge candidatura liberalului Valeriu Munteanu la funcția de ministru al Apărării, chiar și după decizia din 24 ianuarie a Curții Constituționale. 

Curtea Constituțională a constatat că, în cadrul regimului parlamentar al Republicii Moldova, preşedintele Republicii Moldova are un volum de competenţe expres stabilite de Constituţie. Deoarece preşedintele nu poartă nicio responsabilitate politică pentru activitatea Guvernului, rolul acestuia în configurarea componenței Guvernului este unul limitat.

Valeriu Munteanu Валерию Мунтяну - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Valeriu Munteanu ar putea ocupa funcția de ministru al Apărării

Curtea a menționat că președintele Republicii Moldova poate să refuze propunerea prim-ministrului de numire a unei persoane într-o funcţie vacantă de ministru şi să-i ceară să facă o altă propunere, fără a constitui, însă, o sursă de blocaj instituţional sau a anula competențele prim-ministrului în cadrul procedurii de codecizie la remanierea guvernamentală.

”În acest context, respingerea candidaturii pentru funcția vacantă de ministru propusă de premier poate avea loc o singură dată și trebuie să fie întemeiată pe respectarea cerinţelor legale pentru exercitarea funcţiei de membru al Guvernului. În caz de neacceptare a candidaturii de către președinte, prim-ministrul are dreptul să propună pentru funcţia de ministru o altă persoană sau să reitereze aceeași candidatură, pe care preşedintele este obligat să o numească”, constată Curtea Constituțională.

Гимпу Шалару Ghimpu Salaru - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Palma pe care i-a tras-o Anatol Șalaru lui Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu a evitat, joi, să spună ce acțiuni concrete va întreprinde Partidul Liberal în cazul în care Igor Dodon va refuza repetat candidatura PL la funcția de ministru al Apărării, Valeriu Munteanu. 

”O să ne conducem de prevederile Constituției. O să discutăm și vom merge mai departe”, a spus Ghimpu. 

Președintele Igor Dodon a declarat după decizia Curții Constituționale că ” mai curând va accepta să meargă la referendum, să supună acțiunilesale și ale guvernării judecății poporului, decât să se supună presiunii actualei majorități parlamentare și acoliților ei”.

Funcția de ministru al Apărării a rămas vacantă la sfârșitul lunii decembrie, când președintele Igor Dodon a semnat decretul de eliberare din funcție a liberalului Anatol Șalaru. Solicitarea de a-l demite pe Șalaru a venit din partea premierului Pavel Filip, după ce Anatol Șalaru a rămas fără sprijinul politic al Partidului Liberal.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0