Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon poate refuza o singură dată candidatura lui Munteanu - decizia CCM

© Sputnik / Мирослав РотарьВалериу Мунтяну
Валериу Мунтяну - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a pronunțat acum câteva minute o hotărâre care ar trebui să fie motiv de mare bucurie în sânul Partidului Liberal Condus de Mihai Ghimpu, care îl vrea pe Valeriu Munteanu șef la Ministerul Apărării.

CHIȘINĂU, 24 ian — Sputnik. Curtea Constituțională a decis azi că președintele Republicii Moldova poate refuza o singură dată și doar motivat candidatura la funcția de ministru pe care o face prim-ministru, în cazurile de remaniere guvernamentală.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Partidul Liberal este disperat: merge la Curtea Constituțională după ajutor

CCM a statuat că președintele Republicii Moldova poate refuza o singură dată, motivat, propunerea Prim-ministrului privind desemnarea în funcția vacantă de ministru a unei alte persoane. Mai mult, Curtea a stabilit că premierul poate propune repetat aceeași candidatură.

De asemenea, autoritatea de jurisdicție constituțională a recunoscut dreptul șefului statului de a refuza numirea unui ministru sau desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, însă el poate face asta o singură dată, iar acest refuz nu poate să conducă la un blocaj instituțional.

„Decretul președintelui Republicii Moldova privind numirea sau refuzul de a numi candidatul la funcția de prim-ministru sau un ministru trebuie să fie emis într-un termen cât mai restrâns, dar să nu depășească 14 zile, la fel ca în cazul promulgării legilor.

Traian Băsescu Траян Бэсеску - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Curtea Constituțională se spală pe mâini în cazul cetățeniei lui Băsescu

Un alt aspect pe care l-a evidențiat Curtea este jurământul președintelui. Potrivit CCM, jurământul șefului statului este un angajament juridic în fața poporului de a acționa în spiritul Constituției.

„Depunând jurământul, președintele Republicii Moldova își asumă necondiționat, în mod public și solemn obligația de a acționa în spiritul Constituției. Jurământul președintelui Republicii Moldova nu este un act formal sau simbolic, nu-i doar o rostire solemnă, ci are valoarea unui act juridic constituțional. Prin urmare, produce efecte juridice constituționale. Încălcarea jurământului este o încălcare gravă a Constituției, iar încălcarea Constituției este o încălcare a jurământului", a stabilit azi Curtea Constituțională.

Astfel, decizia de azi a Curții este că președintele Dodon poate refuza o sigură dată candidatura lui Valeriu Munteanu la funcția de ministru al Apărării și că acest refuz trebuie să fie însoțit de o explicație, de ce anume persoana propusă nu întrunește condițiile legale pentru a ocupa funcția respectivă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0