Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova vin vremuri grele

© Sputnik / Miroslav RotariФлаг Республики Молдова
Флаг Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Economiștii moldoveni nu-și fac iluzii în privința succeselor economiei țării, afirmând că anul 2016 a fost unul complicat, iar prognoza pentru următorii doi ani este și mai pesimistă.

CHIȘINĂU, 27 ian — Sputnik. În Moldova este așteptată o perioadă destul de complicată din punct de vedere economic, a declarat vineri Galina Șelari, directorul Centrului de Investigații Strategice și Reforme, în cadrul conferinței de presă care a avut loc la centrul multimedia Sputnik Moldova.

Potrivit Galinei Șelari, anul 2016 a fost unul complicat pentru țară. Totodată, a menționată aceasta, anul precedent s-a încheiat cu o creștere ușoară. Economista a adus drept exemplu datele statistice pe agricultură, care atestă o creștere a volumului producției agricole de 20 la sută.

Калькулятор и очки, график планирования экономики - Sputnik Moldova
După creșterea economică din 2016, în Moldova vine recesiunea

„Dacă ne referim la inflație, putem spune că Banca Națională a reușit să facă, practic, imposibilul. Pe parcursul anului prognoza era de aproximativ 5%, dar către sfârșitul anului inflația s-a încadrat în 2%", a spus Șelari.

Aceasta a menționat că, deși există momente pozitive, „ne așteaptă un an foarte complicat, deoarece va fi un preelectoral, iar practica demonstrează că în astfel de perioadă autoritățile nu se ocupă de economie, ci de populism. Dacă lucrurile vor derula anume așa, anul 2018 va fi și mai complicat". Șelari a adăugat că nu prea există premise pentru optimism.

Referindu-se la memorandumul semnat în 2016 de Republica Moldova cu FMI, expertul a opinat:

деньги - Sputnik Moldova
Politică
Bugetul Moldovei pentru 2017, pe placul FMI

„Obligațiile pe care ni le-am asumat față de FMI sunt dificile și serioase. Urmărind îndeplinirea unora dintre ele — de exemplu, reformarea în grabă a sistemului de pensii, modificarea pripită a legislației —, ai impresia că autoritățile au vrut doar să arate că s-a făcut ceva pentru economisirea bugetului".

Expertul susține că problema principală la care s-a referit FMI și donatorii internaționali este că fondul de pensii constituie o povară prea mare pentru bugetul Moldovei.

Cum şi când va întoarce Moldova împrumutul ce va fi acordat de FMI>>>

„Aș vrea ca Guvernul să fie pregătit pentru o monitorizare drastică din partea FMI și a donatorilor. Este imperios ca autoritățile să conștientizeze că cerințele creditorilor ar putea deveni și mai dure. S-ar putea ca acest lucru să nu se întâmple, însă trebuie să fim gata pentru așa ceva", a punctat Șelari, adăugând că specificul actualului memorandum cu FMI nu este pur și simplu obținerea creditelor.

„Structura internațională are rolul de garant în fața ceilalți donatori, pentru a fi convinși că pot avea încredere în Republica Moldova, cel puțin relativ", a conchis Șelari.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0