Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

La CEDO se întâmplă lucruri stranii - mii de moldoveni sunt dezamăgiți

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaPalatul Curții Europene a Drepturilor Omului
Palatul Curții Europene a Drepturilor Omului - Sputnik Moldova
Abonare
Comportamentul din ultima vreme al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) îi face pe cetățenii moldoveni și pe avocați să privească cu suspiciune la această instituție, care respinge cu miile cererile și face asta fără niciun fel de motivație

CHIȘINĂU, 27 ian — Sputnik. Vineri avocații Vlad Gribincea și Alexandru Postică au susținut o conferință de presă, la care au vorbit despre statisticile și tendințele situației Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în anul precedent.

justice, суд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Primul funcţionar din Moldova, amendat în cazul dosarelor pierdute la CEDO

Avocatul Vlad Gribincea a declarat că în ultima vreme popularitatea CEDO a scăzut mult în rândurile cetățenilor moldoveni, iar asta se explică prin faptul că această instituție a început să respingă cu miile și vără vreo motivație cererile persoanelor care doresc să li se facă dreptate.

Gribincea a explicat că atunci când această instituție respinge într-un număr atât de mare cererile și nu oferă nicio explicație, atât cetățenii, cât și avocații, nu mai au o dorință la fel de mare de a mai apela la aceasta. Astfel, în ultimii ani, în Moldova se atestă o scădere esențială a numărului de adresări la CEDO.

Европейский суд по правам человека - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Câte milioane a pierdut anul trecut Moldova la CEDO

Totodată, Gribincea a subliniat faptul că nu este cazul să credem că numărul celor care sunt nemulțumiți de justiția moldovenească și apelează la CEDO este mic, deoarece numărul de moldoveni care apelează la această instituție este de patru ori mai mare decât media europeană.

„În opinia mea, adresările la CEDO vorbesc despre lipsa acută de încred în eficiența soluțiilor pe care le generează sistemul judecătoresc din Republica Moldova", a declarat avocatul, precizând că aici nu este vorba atât despre calitatea actului de justiție, cât despre nivelul de încredere al cetățeanului în instanțele judecătorești naționale.

El a mai subliniat și faptul că în Moldova respectarea drepturilor omului nu este mai bună nici dacă raportăm situația din țara noastră la cea din țările CSI.

„Dintre țările CSI, Moldova nu devansează doar Ucraina și Federația Rusă", a spus avocatul.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0