Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Câte procente ar lua Partidul Democrat în caz de alegeri în Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьPDM sediu ПДМ офис
PDM sediu ПДМ офис - Sputnik Moldova
Abonare
Cele mai recente sondaje efectuate la Chișinău, care creditează Partidul Democrat cu șapte la sută din sufragiile electoratului în caz de alegeri parlamentare anticipate, nu reflectă numărul real de alegători ai principalei formațiuni politice din arcul guvernamental

CHIȘINĂU, 25 ian — Sputnik. Politologul Victor Juc consideră că, în caz de alegeri parlamentare anticipate, Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc ar acumula cu mult mai multe procente decât estre creditat de sondaje. Și anume, spune directorul adjunct al Institutului de Științe Politice și Juridice din cadrul Academiei de Științe, PDM ar acumula peste 19 la sută din voturi.

"Dacă acum ar avea loc alegeri, eu cred că partidul care acum se află în fruntea coaliției de guvernare, Partidul Democrat, ar acumula mai mult decât șapte la sută din sufragii. Dar eu cred că ar acumula mai mult de 17 și nu mai puțin de 19 la sută", a spus Victor Juc.

El a făcut această declarație în cadrul unei emisiuni produse de portalul Unimedia.

Valeriu Ostalep, în studioul Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Video
PDM și PSRM, partidele cu cele mai mari șanse la alegerile din 2018

Solicitat de jurnalist să explice această prognoză a sa care este în contradicție cu rezultatele celor mai recente sondaje, care creditează PDM doar cu șapte la sută, Juca a spus: "Sunt doi factori care ar putea să contribuie la acest rezultat al democraților. În primul rând, factorul administrativ. Mai ales în state, oamenii ascultă de primari. În al doilea rând, oamenii nu întotdeauna recunosc că susțin partidele puterii și când sunt chestionați în cadrul sondajelor ei nu sunt sinceri".

Брифинг президента Молдовы Игоря Додона 24 января 2017 г. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon, hotărât să dizolve Parlamentul

Vom menționa că în ultima perioadă atât unii dintre adversarii politici ai Partidului Democrat și ai lui Vladimir Plahotniuc, cât și unii analiști politici independenți au admis că în Republica Moldova ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate. Același lucru îl cere și președintele Igor Dodon, care s-a arătat gata să susțină un referendum de modificare a Constituției care i-ar permite șefului statului să dizolve Parlamentul în alte condiții decât le prevede acum Legea Supremă, pentru a provoca alegeri anticipate.

"Vreau ca să-mi dați doar un singur drept la această etapă. Nu cer altele, cu toate că pentru Republica Moldova forma prezidențială de guvernare ar fi mai bună: să-mi permiteți să dizolv Parlamentul în alte cazuri decât sunt prevăzute acum de Constituție și care nu sunt reale", a declarat Igor Dodon, în seara zilei de marți, 24 ianuarie 2017.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0