Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon, hotărât să dizolve Parlamentul

© Sputnik / Miroslav RotariБрифинг президента Молдовы Игоря Додона 24 января 2017 г.
Брифинг президента Молдовы Игоря Додона 24 января 2017 г. - Sputnik Moldova
Abonare
Dizolvarea Legislativului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate este acum prioritatea de bază a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 24 ian — Sputnik. Șeful statului Igor Dodon a declarat în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, transmisă în direct de mai multe mass-media, inclusiv și de televiziunea publică, că deține mecanismul prin care poate provoca alegeri parlamentare anticipate, acestea fiind obiectivul său de bază din acest moment.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Politică
Președintele Dodon a comentat dur decizia CCM

"Împreună cu juriștii din aparatul președintelui, practic am identificat calea juridică prin care în timpul cel mai apropiat vom iniția modificarea Constituției pentru a acorda președintelui țării dreptul de a dizolva Parlamentul în alte cazuri decât cele prevăzute de legislației", a declarat Igor Dodon.

El a spus că, cel mai probabil, acest obiectiv va fi atins printr-un referendum la care electorii vor fi rugați să se pronunțe ca șefului statului să i se acorde dreptul de a dizolva Parlamentul și în alte cazuri decât cele prevăzute în prezent de Constituție. Totodată, Dodon precizează că el nu cere instaurarea unei republicii prezidențiale.

"Vreau ca să-mi dați doar un singur drept la această etapă. Nu cer altele, cu toate că pentru Republica Moldova forma prezidențială de guvernare ar fi mai bună: să-mi permiteți să dizolv Parlamentul în alte cazuri decât sunt prevăzute acum de Constituție și care nu sunt reale", a declarat șeful statului.

El a amintit că potrivit Constituției, președintele țării poate dizolva Parlamentul dacă Guvernul demisionează și deputații nu pot instala o nouă echipă guvernamentală sau dacă Legislativul ajunge a fi nefuncțional, adică nu mai parobă legi și hotărâri o perioadă de timp. Dar, a precizat Dodon, o astfel de situație nu poate interveni deoarece în legislativ există acum o majoritate confortabilă de peste 60 de deputați.

Dreptul de a dizolva Parlamentul Dodon vrea să-l obțină prin referendum național.

"Fiind conștient de faptul că Parlamentul, cel mai probabil, nu va accepta, vom merge la referendum național, stimați concetățeni pentru a dizolva acest Parlament și a merge la alegeri parlamentare anticipate", a conchis șeful statului în cadrul întâlnirii cu jurnaliștii, care a avut loc în seara zilei de marți.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0